Članak

Ubistva u Keratermu iz odmazde

12. Marta 2015.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane Mišo Rodić izjavio je da su srpske snage u ljeto 1992. godine počinile zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Prijedoru, ali je sugerisao da krivci nisu bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Tokom svjedočenja preko video-veze, Rodić, koji je bio obavještajni oficir 43. motorizovane brigade VRS-a, potvrdio je da je znao da je u noći između 24. i 25. jula 1992. u logoru Keraterm bilo ubijeno oko 150 Muslimana, s obzirom da je komanda njegove jedinice bila preko puta logora.

Kazao je da je od kolege oficira čuo “da je motiv bila odmazda i da nisu bili uključeni pripadnici naše brigade”, dodavši da je Keraterm obezbjeđivala civilna policija.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, Rodić je izjavio da nikada nije bila sprovedena istraga o tom zločinu. Na primjedbu zastupnika Optužbe da to onda znači da on ne zna ko su bili počinioci, odgovorio je da je “prva informacija bila da je to bila osveta za ubijenog policajca”, dodavši da ni do danas nije saznao ko je bio počinilac.

“Da se to zvalo ‘Soba broj tri’ ne znam, ali znam da su pogubljeni, čuo sam, i više od 150 ljudi, kao znak odmazde…”, rekao je Rodić.

Sugestiju tužioca da je znao i za druge zločine u Keratermu – premlaćivanja, seksualno nasilje i ubistva – Rodić je prihvatio, uz ogradu da je to bilo “po pričama” i da “lično to nikada nije vidio”.

Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, sudi se za progon Muslimana i Hrvata s teritorija pod srpskom kontrolom, koji je u nekoliko opština poprimio razmjere genocida. Jedna od tih opština je Prijedor.

Optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok Rodić je potvrdio i da je znao za zlodjela grupe Zorana Žigića u okolini Prijedora, preciziravši da je i sam učestvovao u hapšenju Žigića zbog pljačke Muslimana. Sugerisao je, međutim, da ni ta grupa nije bila u sastavu VRS-a.

Nakon što je tužilac konstatovao da je Žigić, poslije više zločina, bio pušten iz pritvora, i da do kraja rata nije bio osuđen, Rodić je odgovorio da “ne zna” i da “to ne može potvrditi”.

Komanda brigade, u kojoj je svjedok radio i pravničke poslove, kako je posvjedočio, prethodno je “pokrenula postupke” protiv Žigića i drugih “pred civilnim i vojnim sudovima”.

Tužilac je tvrdio i da je u Republici Srpskoj postojala “politika da se ne kažnjavaju vojnici koji počine zločine, pa čak i masovna ubistva”.

“Ja nisam tako mislio, radio, niti imam takve informacije”, uzvratio je Rodić.

Zorana Žigića je Haški tribunal 2005. osudio na 25 godina zatvora zbog zločina u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje kod Prijedora. Odlukom suda, u decembru prošle godine pušten je iz zatvora u Austriji, poslije odležane dvije trećine kazne.

Mladić, koji nije prisustvovao suđenju zbog posjete, odbranu će nastaviti u ponedjeljak, 16. marta.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English