Članak

Svjedok nije vidio Srebreničane u Petkovcima

11. Marta 2015.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je izjavio da zarobljenike iz Srebrenice nije vidio u Petkovcima (općina Zvornik) u ljeto 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Miladin Aćimović, nekadašnji referent tehničke službe u Šestom bataljonu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na pitanje da li su Srebreničani držani u magacinu ovog bataljona, odgovorio je: “Bože sačuvaj.”

On je pojasnio kako je bio jedan od pripadnika Šestog bataljona koji su se brinuli o magacinu. Kazao je da je u julu 1995. godine magacin bio pun municije i da je uvijek bio pod ključem.

Aćimović je ispričao da u bataljonu nije bio 14., 15. i 16. jula 1995. godine, napomenuvši da je odobrenje da ode na slavu dobio od optuženog Stanišića, koji je bio komandant Šestog bataljona.

“I da su držani, vi to ne znate pošto niste bili”, prokomentarisao je tužilac Predrag Tomić, na što je svjedok rekao: “Apsolutno.” Odgovarajući na pitanja tužioca, svjedok je kazao da, po povratku, u magacinu nije vidio oštećenja od metaka.

O tome šta se desilo u Petkovcima, svjedok je, kako je rekao, saznao iz medija, nekoliko mjeseci nakon što se vratio sa slave. “I dalje ne mogu da vjerujem šta se desilo”, dodao je on.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana koja su počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, zarobljenici su bili u Petkovcima prije odvođenja na branu.

Svjedok Aćimović je izjavio kako Šesti bataljon nije koristio novu školu u Petkovcima za svoje potrebe.

Radosav Perić, drugi svjedok Odbrane, kazao je da je bio direktor osnovnih škola u općini Zvornik, među kojima je i nova škola u Petkovcima.

“U Petkovcima nije održavana nastava od 1992. godine, od kada je prekinuta u aprilu”, rekao je on.

Dok je bio na toj poziciji, kako je kazao, nikada nije dobio zahtjev da se nova škola u Petkovcima “koristi za neke svrhe”.

On je dodao kako je sredinom jula 1995. godine bio na borbenom položaju, te da nije imao informacija “da li se nešto dešava u Petkovcima”.

Prema optužnici, Srebreničani su na pogubljenje na branu odvedeni iz nove škole u Petkovcima. Svjedok je napomenuo kako nije čuo da Stanišić prema nekome ispoljava mržnju.

Suđenje se nastavlja 18. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English