Članak

Razdvojen postupak protiv Marinka Bjelice

11. Marta 2015.00:00
Sudsko vijeće je, zbog zdravstvenih razloga, postupak protiv Marinka Bjelice razdvojilo od slučaja druge dvojice optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku.

This post is also available in: English

Vijeće je ovu odluku donijelo nakon zaključka vještaka Senada Pešte da se radi o izuzetno teškom bolesniku, koji ima problema sa srcem i kičmom, kao i druge tegobe.

On je preporučio da se optuženi oslobodi suđenja narednih šest mjeseci, te je Vijeće odlučilo da će postupak protiv Marinka Bjelice biti posebno dovršen.

Suđenje je nastavljeno iskazima svjedoka Odbrane Zorana Bjelice, koji je s Novicom Tripkovićem optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine učestvovao u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti zatvorenih u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Svjedok Tihomir Bozalo je kazao da je bio automehaničar u vojnoj radionici gdje je optuženi Zoran Bjelica došao kao ispomoć u proljeće 1993. godine.

“Po mom saznanju, on je bio u Crnoj Gori dok se 1993. nije pojavio u radionici”, rekao je Bozalo, dodavši da je optuženi imao male privilegije, jer su mu poginula dva brata, pa nije morao ići na prve linije.

Na upit Tužilaštva da li zna gdje je škola “Miladin Radojević” i šta je tu bilo, svjedok je odgovorio da je tu bilo smješteno bošnjačko stanovništvo.

Vidak Govedarica, nekadašnji šef u radionici, kazao je da je Zorana Bjelicu upoznao u drugoj polovini 1993. godine, kada je došao u “Kalinovik navodno iz Crne Gore” i kada je bio upućen u radionicu.

Prema svjedokovim riječima, optuženi je, dva mjeseca nakon dolaska u radionicu, od komandira dobio vojno vozilo kako bi otišao u Crnu Goru po porodicu. To vozilo se, kako je rekao, prevrnulo i došlepano je u radionicu.

Svjedok Vojin Lalović je kazao da je Zorana Bjelicu prvi put vidio u maju 1993. godine u radionici u Donjem logoru, te da ga prije toga nije viđao.

On je rekao da se pričalo da je optuženi pobjegao u Crnu Goru, ali da on s njim nije o tome razgovarao.

Suđenje se nastavlja 25. marta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English