Članak

Silovana sa 14 godina

10. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Odžaku, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako ju je u julu 1992. silovao Mato Brnjić.

This post is also available in: English

Suzana Ješić je kazala da je isti dan, kako je kasnije saznala, Veru Lešić silovao optuženi Marijan Brnjić.

Svjedokinja je kazala da je 3. jula 1992. godine, sa majkom, sestrama, te ostalim ženama srpske nacionalnosti iz Novog Grada (općina Odžak), bila smještena u kući Mile Vladića.

“Tu mi se desio pakao. (…) Došli su naoružani pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Oteli su me od majke koja je plakala. U krugu su me njih osmorica tukli palicama, puškom, kundacima, čupali mi kosu i razderali koljena”, prisjetila se Ješić, koja je tada imala 14 godina.

Ona je kazala da ju je pet vojnika ubacilo u kombi, a da su trojica išla pozadi drugim autom.

“Nisam ih lično poznavala. Na putu se kombi zaustavio i vozač je izašao. Čula sam Veru Lešić kako vrišti.

Vozač je rekao da je sa njom u šumi ostao Marijan Brnjić”, kazala je Ješić.

Odbrana Marijana Brnjića je konstatovala da svjedokinja ranije nije spominjala Lešić i Brnjića, što ona nije mogla objasniti na suđenju.

Ješić je navela da je kombijem odvezena prema Posavskoj mahali, u jednu kuću, gdje ju je jedan od vojnika natjerao da se skine, a potom je silovao.

“Rekao je: ‘Najljepše je silovati maloljetne Srpkinje.’ Potom je ušao i drugi i pokušao da me siluje, a potom je neka žena zavikala: ‘Ilija, izađi, eto vojne policije’”, prisjetila se svjedokinja.

Tada je, kako je navela, došao komandir Mirko Pačak, koji joj je kazao da su pronašli Veru Lešić i Marijana Brnjića, te da je njih dvije potom odvezao u stanicu policije u Novom Gradu na prepoznavanje.

“Ugasili su svjetla, a on je baterijom osvijetlio lica osam vojnika. Poznala sam onog koji me silovao. (…)

Komandir policije mi je kazao da je to Mato Brnjić, brat Marijana Brnjića”, kazala je Ješić.

Ona je dodala da Vera tad nije kazala ko je nju silovao, “iz straha”.

“Kasnije mi je rekla da je to Marijan Brnjić”, kazala je svjedokinja.

Odbrana Marijana Brnjića je konstatovala da svjedokinja u ranijim izjavama nije kazala da je “Pačak, njoj, djetetu od 14 godina, rekao da je pronašao Veru i Marijana”. Svjedokinja nije mogla objasnila razlike u izjavama.

Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Iliji Glavaš optuženi su za silovanje, zlostavljanje i ponižavanje žena srpske nacionalnosti u Odžaku.

Prema rasporedu, suđenje se nastavlja 24. marta.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English