Članak

Bez saznanja o paljenju kuća i silovanjima

Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Odbrane je rekao da optuženi Petar Kovačević 1992. godine nikada nije napuštao liniju u naselju Drinsko.

This post is also available in: English

“Nije mi poznato da je optuženi mogao negdje otići na duži period… Sve vrijeme je bio sa mnom u Trećoj četi na Drinskoj”, izjavio je Zoran Savić i dodao da optuženi nije imao nikakvu komandnu poziciju.

Odgovarajući na pitanja branioca Petka Pavlovića, svjedok Savić je kazao da nikad nije čuo da je optuženi Kovačević palio kuće i silovao. Dodao je da mu je poznato da je postojao interventni vod, čiji su članovi bili dobrovoljci i da je komandant tog voda bio izvjesni Dragan Savić.

“Oni su dolazili na Drinsko i rijetko su se zadržavali… Kovačević nije bio pripadnik tog voda”, izjavio je Savić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić pitao je svjedoka jesu li dobrovoljci ubijali i vršili silovanja, on je rekao da to nije nikad čuo i da ne zna da je bilo takvih slučajeva.

Tužilaštvo BiH tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu.

Drugi svjedok Odbrane, Dušan Vidaković je također kazao da je bio sa optuženim na liniji u naselju Drinsko i da im je zadatak bila odbrana linija.

Vidaković je rekao da optuženi nije imao komandnu dužnost i da nikad nije čuo da je išao u druga sela i palio kuće.

Treći svjedok Odbrane Slaviša Berijan je govorio o problemima koje je optuženi imao sa svojim bratom Budimirom.

“Kao vođa sektora policijske stanice sam često išao na teren, a poslije sam išao do optuženog i njegovog brata zbog intervencija… Petar je imao problema sa svojim bratom, uglavnom su to bile svađe oko imovinskopravnih odnosa”, ispričao je Berijan i dodao da je Budimir Kovačević bio sklon alkoholu.

Svjedok je također kazao da je Budimir prijetio da će se osvetiti bratu prijavljivajući ga za neke događaje u vezi s ratom.

“Spominjao je da je Petar bio sa Milanom Lukićem”, rekao je Berijan.

Naredno suđenje je zakazano za 15. mart.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English