Članak

Naredne sedmice presuda Savi Babiću

6. Marta 2015.00:00
Naredne sedmice Sud BiH će nakon obnovljenog suđenja izreći presudu Savi Babiću, optuženom za zločin počinjen u Bratuncu.

This post is also available in: English

Izricanje presude zakazano je za četvrtak, 12. mart.

Isti dan biće održana statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Veselku i Ivi Ragužu, koji su prošle godine oslobođeni optužbi za zločine u Stocu, kao i u predmetu protiv Miodraga Josipovića i Branimira Tešića, koji su optuženi za zločin na području Bratunca.

Statusna konferencija uoči početka suđenja Dragi Samardžiji, optuženom za zločine u Ključu, zakazana je za ponedjeljak, 9. mart.

U utorak, 10. marta, o krivici će se izjasniti Milenko Krsmanović, optuženi za zločin u Sokocu.

Iznošenje završnih riječi Odbrane Marine Grubišić-Fejzić zakazano je za utorak. Ona je optužena za zločine na području Čapljine sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Edibom Buljubašićem.

Za ponedjeljak su zakazane završne riječi Odbrane na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločin u selu Trusina kod Konjica.

Isti dan nastavljaju se suđenja Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, Petru Kovačeviću za zločin u Višegradu i Zaimu Laličiću za zločin u Hrasnici kod Sarajeva.

Novi svjedoci Tužilaštva u utorak će biti saslušani na suđenju Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelji i Mehmedu Kaminiću, kojima su na teret stavljeni zločini u Mostaru, te Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženim za zločin u Srebreniku.

Suđenje se isti dan nastavlja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine u Bileći, te Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću te Pavi i Iliju Glavašu za zločine u Odžaku.

Za srijedu, 11. mart, planiran je nastavak dokaznog postupka Odbrana na suđenju Goranu Popoviću za zločin u Višegradu, Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, kao i Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću za zločine u Kalinoviku.

Isti dan novi svjedoci Tužilaštva biće saslušani na suđenju Mati Čondriću za zločin u Brodu i Gligoru Begoviću za zločin u Bijeljini.

Tužilaštvo će u četvrtak nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju Mustafi Đeliloviću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću, Mirsadu Šabiću, Fadilu Čoviću, Neziru Kaziću i Nerminu Kalemberu.

Novi svjedok Tužilaštva u četvrtak će biti saslušan na suđenju Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuku, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici, optuženima za zločin u Tesliću.

U petak se nastavljaju suđenja Ibri Maciću za zločin u Konjicu, Peri Radišiću za zločin u Tesliću, te Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Nusretu Muhiću, Osmanu Gogiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću i Kahri Vejzoviću za zločin u Kladnju.

Dokazni postupak se nastavlja isti dan i na suđenju Mitru i Radetu Vlasenku, te Radi Končaru, optuženima za zločin u Prijedoru, kao i Stevi, Milosavu, Marijanu i Slavki Jovanoviću za zločin u Čajniču.

Marija Taušan


This post is also available in: English