Članak

Slučajni sastanci s optuženim

5. Marta 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da se osjeća nelagodno, ali da optuženi Saša Perković, Pero Radović te Ilija i Miloš Vukašinović nisu uticali na njega, niti mu govorili da promijeni iskaz.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok MR-1 saslušan je na ročištu na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH da se Perkoviću, Radoviću i dvojici Vukašinovića odredi pritvor zbog opasnosti od uticaja i zastrašivanja svjedoka.

On je rekao da se slučajno sreo s Vukašinovićima i Perkovićem, te da su mu u razgovoru kazali da bi “vojeli da saznaju ko stoji iza slučaja”. Svjedok je napomenuo i da mu je Radović dolazio na vrata i tražio da potpiše neku peticiju, ali da je to odbio.

Na pitanje da li se osjeća nesigurno, svjedok je odgovorio da ima “tremu i nelagodu”, a upitan da li su optuženi osobe kojih se boji, uzvratio je da nisu, te dodao da oni na njega nisu vršili uticaj.

Perković, Radović i dvojica Vukašinovića su optuženi da su 1992. godine, kao pripadnici Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u ubistvu bošnjačkih civila, uglavnom žena, djece i starijih osoba.

Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora četvorici optuženih sredinom februara ove godine, ali je Državni sud odgodio ročište kako bi saslušao svjedoke na koje je navodno vršen uticaj.

Na ovom ročištu je ispitan i zaštićeni svjedok MR-2, koji je rekao da se osjeća sigurno i da nije imao pritisaka od bilo koga.

I ovaj svjedok je kazao da mu je optuženi Radović došao da potpiše peticiju, ali da je otišao odmah nakon što je on odbio to učiniti.

Sudsko vijeće će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora donijeti naknadno.

Denis Džidić


This post is also available in: English