Članak

Tužilaštvo čeka izručenje saizvršioca

4. Marta 2015.00:00
Državno tužilaštvo predložilo je mjesec dana odlaganja suđenja Željku Stanareviću jer očekuje da iz Srbije bude izručen osumnjičeni saizvršilac zločina počinjenog 1992. na području Bihaća.

This post is also available in: English

Prema tužiocu Emiru Neradinu, riječ je o identičnom događaju i osumnjičena osoba se tereti kao saizvršilac.

On je objasnio da je izručenje osumnjičenog iz Srbije u toku, mada je “prošlo više od 20 dana bez odgovora suda u Beogradu”.

Neradin je kazao da će optužnica biti podignuta odmah ukoliko dođe do izručenja.

Sudsko vijeće je odlučilo da, ukoliko u roku od mjesec dana ne dođe do izručenja, glavni pretres počne 8. aprila.

Tužilaštvo tereti Stanarevića da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać), učestvovao u ubistvima civila.

Kako se navodi u optužnici, on je u ljeto 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, došao do policijske stanice u Ripaču, gdje je bilo zatočeno više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti s tog područja.

“S namjerom da zatočene civile ubiju samo zbog njihove nacionalnosti, optuženi i njegovi saučesnici izveli su i vezali 11 zatočenika, koje su kamionom povezli na lokaciju prirodne jame Bezdana, u mjestu Hrgar, gdje su učestvovali u ubistvima zatočenika”, stoji u optužnici.

Iz jame su 1997. godine ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English