Članak

Manje kazne Ružniću i Mustafiću – Selimović oslobođen

4. Marta 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivše pripadnike Petog korpusa Armije BiH (ABiH) Adila Ružnića i Emira Mustafića na po tri i po godine zatvora za zločine počinjene na području Bihaća, dok je Mehura Selimović oslobođen krivice.

This post is also available in: English

Prema presudi, Ružnić je davao znakove stražarima da udaraju ratne zarobljenike prilikom ispitivanja u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, dok je Mustafić palicom udarao ratne zarobljenike.

Ružnić, bivši referent operativac odjeljenja službe bezbjednosti Petog korpusa ABiH, proglašen je krivim da je od septembra 1995. do januara 1996. godine prilikom ispitivanja ratnih zarobljenika davao mimičke znakove stražarima koji su potom tukli zarobljenike, radi otkrivanja informacija o zločinima i grobnicama.

“Vijeće je zaključilo da je ispitivanja u kasarni ‘Adil Bešić’ pratio ustaljen obrazac ponašanja, koji je imao karakter nečovječnosti. Naime, ispitivanju je uvijek prisustvovao stražar koji bi nakon znaka bezbjednjaka – kojeg su svjedoci prepoznali kao Ružnića – rukom, češanjem ili glavom, udarao zarobljenika. Znak bezbjednjaka uvijek bi slijedio kada bi bio nezadovoljan odgovorom”, rekao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić.

Sudija Begić je kazao da je Apelaciono vijeće povjerovalo svjedocima Državnog tužilaštva, usprkos činjenici da nisu svi identično opisali znakove koje je davao Ružnić.

“Iako su neki od zarobljenika rekli da su tek nakon razgovora s drugim zatvorenicima zaključili da postoji veza između znakova i udaraca, to ne dovodi u pitanje krivicu Ružnića, već je pokazatelj da su svjedoci iskreno govorili”, kazao je Begić.

Bivšeg vojnog policajca Petog korpusa ABiH Mustafića, Apelaciono vijeće je osudilo za udaranje petorice ratnih zarobljenika palicom dok su odgovarali na pismeni upitnik u kasarni “Adil Bešić” između septembra i decembra 1995. godine.

Sudija Begić je rekao da su svjedoci Tužilaštva BiH “pouzdano prepoznali” Mustafića, te da je veliki broj njih opisao njegov problem sa okom.

Ružnić i Mustafić su osuđeni prema krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, a sudija Begić je kazao da su im izrečene kazne od po tri i po godine nakon što su im kao olakšavajuće okolnosti cijenili porodično stanje, činjenicu da nisu ranije kažnjavani, te ponašanje tokom suđenja.

Apelaciono vijeće je oslobodilo krivice Mehuru Selimovića, bivšeg referenta za kontraobavještajne poslove Petog korpusa ABiH, za zločine počinjene 1994. i 1995. u prostorijama hotela “Park”, kasarne “Adil Bešić” i zatvora “Luka” u Bihaću, te autoservisa “Rad” u Cazinu.

Kako je rekao sudija Begić, Državno tužilaštvo nije dokazalo na koji način je Selimović “precizno učestvovao u zločinima” na ovim lokacijama.

Ružnić je presudom oslobođen krivice da je iz kasarne “Adil Bešić” izvodio zarobljenike i snimao ih, te ih potom uslovljavao da učestvuju u špijunaži za ABiH. Sudija Begić je kazao da je Vijeće zaključilo da, čak i da se uzmu kao dokazani navodi Tužilaštva, Ružnić nije prisiljavao zarobljenike na prisilnu službu protivničkoj strani, već samo tražio obećanja.

Selimović i Ružnić su prvostepenom presudom bili osuđeni na po osam godina, dok je Mustafić dobio devet godina zatvora. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu 2013. i donijelo novu odluku nakon obnovljenog suđenja.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Denis Džidić


This post is also available in: English