Članak

Privođenje zbog silovanja

3. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Kotor-Varoši, dodatni svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je, kao vojni policajac, u junu 1992. godine Ostoju Markovića i još jednog čovjeka priveo zbog silovanja i predao ih u komandu.

This post is also available in: English

Petko Župljanin, nekadašnji pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), posvjedočio je da je u junu 1992. godine bio u pratnji ranjenog borca kada je kod Doma zdravlja u Kotor-Varoši zatekao dvije ženske osobe, te mu je jedna od njih kazala da joj je kćerka silovana i da ju je zato dovela na pregled.
“Noćas su je odveli nekim kombijem i vratili su je pred zoru”, prenio je Župljanin riječi koje mu je uputila majka djevojčice.
Župljanin je istaknuo da je narednog dana dobio nalog za privođenje tri osobe, ali da su privedene samo dvije.
“Ne mogu se sjetiti trećeg. Sjećam se Peđe Cicmanovića i Ostoje Markovića. Nisu se suprotstavljali i odveli smo ih u komandu”, kazao je Župljanin.
Dodao je da mu je rečeno iz komande da treba da se dovedu “u vezi nekog silovanja”.
Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade VRS-a, da su 28. juna 1992. godine silovali maloljetnu osobu na području općine Kotor-Varoš. U optužnici se navodi da su je optuženi i još jedna osoba silovali više puta u kombiju koji se kretao.
Župljanin je dodao da je nakon 15 ili 20 dana bio u kući gdje su živjele majka i djevočica, te da su mu tada ispričali kako se događaj desio.
“Došao je kombi i odveli su je. Pred zoru je vraćena na most udaljen 200-300 metara i onda je ona došla kući. Rekli su da je silovana. Otac baš kaže da su tražili sve živo na svijetu da bi im dao, da to nisu radili od djeteta”, izjavio je svjedok.
Odbrana Ostoje Markovića je na ovom ročištu uložila nekoliko materijalnih dokaza o ranjavanju i zdravstvenom stanju optuženog koji se, kako je Odbrana potvrdila, odnose na olakšavajuće okolnosti.
Tužilaštvo je uložilo materijalne dokaze koji se, kako je navedeno, odnose na kredibilitet jednog svjedoka.
Nastavak suđenja zakazan je za 17. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English