Članak

Laličić bio strah i trepet

3. Marta 2015.00:00
Na suđenju Zaimu Laličiću, optuženom za zločine počinjene na području Hrasnice kod Sarajeva, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je optuženi pretukao više puta.

This post is also available in: English

“Ta noć mi je bila najgora. Molio sam Zaimove drugare da me strijeljaju”, rekao je Radovan Dubljević, prisjećajući se noći kada je krajem decembra 1992. godine pretučen u podrumskim prostorijama zgrade u Hrasnici (općina Ilidža).

Svjedok je kazao da su mu tada izbijeni zubi.

On je naveo da ga je optuženi u dva navrata udario nogom i rukom, te da je “sigurno preko deset puta dobio batine, što manje, što veće”, uglavnom kad je bio odvođen na radove.

Laličić, bivši pripadnik Prvog korpusa Armije BiH (ABiH), optužen je kao stražar u zatočeničkom objektu koji se nalazio u podrumu nedovršene stambene zgrade u Hrasnici.

Na teret mu je stavljeno da je učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zatvorenog civila, kao i da je 1992. i 1993. godine silovao i seksualno zlostavljao jednu žensku osobu.

Svjedok Dubljević je kazao kako je siguran da je tu noć oštećenu silovala druga osoba, čiji glas je prepoznao, kao i jauke oštećene. On je dodao da nije čuo glas optuženog.

Svjedok Savo Pejić je rekao da su po njega došli “Fikrini specijalci” 18. augusta 1992. i priveli ga u zatvor koji se nalazio u garažama između dva nebodera. Tu je, kako je naveo, kroz šupljinu na vratima vidio oštećenu kako pere suđe.

Prema svjedokovim riječima, pričalo se da je oštećena silovana, ali on ništa nije vidio.

“Čovjek je bio strah i trepet. Ja sam ga se pravo bojao. (…) Prebio me jednom”, kazao je Pejić, prepoznavši optuženog u sudnici.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Milivoje Malešić, koji je kazao da je čuo od “kolega iz voda da je oštećena silovana krajem 1992. ili početkom 1993. godine”. On je rekao da nije bio zatvoren, ali da su drugi ljudi bili zatvarani u garaže između dva nebodera.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English