Članak

Bježao pred hicima

26. Februara 2015.00:00
Na suđenju Nikoli Mariću za zločine počinjene na području Prozora, svjedok Optužbe je izjavio da je optuženi u julu 1993. godine ispalio tri hica u njegovom pravcu.

This post is also available in: English

Na pitanje Optužbe da li je imao susret s Nikolom Marićem, svjedok Bećir Motika je kazao da jeste, 1. jula 1993. godine na autobuskoj stanicu u Prozoru.
“Gospodin je rekao: ‘Šta ti glumiš ovdje?’”, izjavio je Motika i dodao da mu je opsovao “balijsku majku”.
Motika je, kako je naveo, počeo da bježi, a optuženi je za njim ispalio tri metka.
“Pobjegao sam niz potok”, kazao je svjedok.
S obzirom da nije pogođen, naveo je Motika, možda ga je htio zastrašiti.
Optužnica tereti Marića da je 1. jula 1993. godine opsovao majku Bećiru Motiki, a potom u njega ispalio nekoliko hitaca.
On je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. na području Prozora učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.
Svjedok Nijaz Hasanbegović je rekao da je u selu Duge uhapšen 6. jula 1993. godine. Oko 50 mještana su u stroj poredali pripadnici HVO-a, a starca od 70 godina Safeta Hadžibegovića doveo je Nidžo Marić.
“Njega je u stroj doveo Nidžo Marić, iz kuće gdje je stanovao. Bio je uplakan, vidjelo se da ga je Nidžo udarao”, izjavio je svjedok i precizirao da mu je Hadžibegović kazao da ga je Marić udarao.
Na ovom suđenju je još jedan svjedok saslušan bez prisustva javnosti.
Nastavak suđenja zakazan je za 19. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English