Članak

Predloženo produženje mjera zabrane Đorđiću

25. Februara 2015.00:00
Državno tužilaštvo je zatražilo produženje mjera zabrane za Radivoja Đorđića, optuženog za zločine počinjene na području Zvornika u ljeto 1992. godine, dok je Odbrana tražila da se mjere ublaže.

This post is also available in: English

Radivoje Đorđić nije prisustvovao ovom ročištu zbog teškog zdravstvenog stanja, o čemu je Sud BiH obavijestio branilac Dejan Bogdanović.
On je rekao da, prema nalazu iz bolnice u Bijeljini, optuženi nije u stanju putovati, te mu se nalaže mirovanje.
Prema optužnici Tužilaštva, Radivoje Đorđić je, zajedno s još devet osoba, optužen za ubistva 67 civila u selu Lokanj (općina Zvornik) počinjena u ljeto 1992. godine.
Tužilaštvo je zatražilo produženje zabrane napuštanja boravišta i putovanja, te sastajanja sa svjedocima, drugim optuženim i osumnjičenim u ovom predmetu.
Tužilaštvo je predložilo i da se odredi razdaljina ispod koje se optuženi ne smije približiti tim licima.
Odbrana je navela da je određivanje razdaljine nov prijedlog i da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze zbog čega “pooštrava” tu mjeru. Tužilaštvo je objasnilo da “dosta svjedoka živi u istom mjestu i da se to treba usvojiti”.
Bogdanović je zatražio da se ublaži mjera napuštanja boravišta kako bi optuženi mogao ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu odlaskom u bolnicu u Bijeljini.
“On ne može nigdje ni da ide jer je vezan za krevet”, rekao je Bogdanović, istaknuvši da se ne protivi kontroli policijskih organa tri puta sedmično.
Sud će naknadno donijeti odluku o ovom prijedlogu.

Lamija Grebo


This post is also available in: English