Članak

Počelo suđenje Zaimu Laličiću

25. Februara 2015.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Zaimu Laličiću, optuženom za zločin na području Hrasnice (općina Ilidža) počinjen 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Laličić je u svojstvu pripadnika Prvog korpusa Armije BiH (ABiH) i stražara u zatočeničkom objektu smještenom u podrumu nedovršene zgrade u Hrasnici, u zimu 1992. na 1993. godinu, izveo jednu osobu iz zatočeničke prostorije i odveo u drugu prostoriju, gdje ju je ošamario, počupao za kosu te udario palicom, uz prijetnje da niko ne smije saznati.

U narednom periodu, kako se navodi u optužnici, Laličić je istu osobu približno deset puta vodio u nedovršeno kupatilo, gdje ju je pod prijetnjama silovao nad kadom.

Tužilaštvo BiH smatra da je optuženi 1993. godine, s nekoliko drugih lica, tukao jednu osobu, nanoseći joj psihičke i fizičke povrede.

Optuženi je, kako navode u Tužilaštvu BiH, iskoristio svoj položaj i izvršio radnje nad osobama koje su bile civili.

Na suđenju je dogovoren i plan iznošenja dokaza. Tužilaštvo BiH planira saslušati sedam svjedoka, od kojih je jedan tražio mjere zaštite, te uložiti nešto više od 40 materijalnih dokaza, za šta će biti potrebno ne više od četiri ročišta.

Odbrana optuženog je odustala od iznošenja uvodne riječi.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English