Članak

Silovanje u išaranom kombiju

24. Februara 2015.00:00
Na suđenju Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću te Iliji i Pavi Glavašu, optuženima za zločine počinjene na području Odžaka, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je kako joj je poznanica rekla da su je optuženi silovali.

This post is also available in: English

Smilja Ninković je izjavila da je Ljubica Lešić početkom juna 1992. godine odvedena tokom noći iz kuće u Novom Gradu (općina Odžak), gdje su se krile žene i djeca, te da se vratila idućeg dana, uplakana i krvava, i kazala da je silovana.
“Spominjala je Marijana Brnjića, Martina Barukčića, Pavu, Iliju i još neke. (…) Bila je uplakana”, rekla je Ninković.
Svjedokinja Ninković je ispričala da su, nakon par dana, vojnici odvezli kombijem nju i još jednu osobu i da je tom prilikom silovana. Opisala je kako ju je radni kolega ubacio u kombi, gdje je kasnije i silovana.
“Skinuli su nas gole i pustili iz kombija da idemo kući”, kazala je Ninković, objasnivši da je sa štrika obližnje kuće skinula nešto odjeće da se obuku.
Državno tužilaštvo je predočilo zapisnik o iskazu svjedokinje Ninković iz istrage, kada je izjavila da joj je Ljubica Lešić poimenično govorila o optuženim, “ali da se ne može sjetiti”.
“Moj sin radi na terenu, nisam htjela govoriti ta imena. Bojao se za svoju porodicu. Imamo i zemlju, na kojoj siječemo drva”, rekla je Ninković, dodavši da su “sve odvođene žene spominjale njihova imena”.
Tužilaštvo BiH tereti Brnjića, Barukčića te Pavu i Iliju Glavaša, bivše pripadnike 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da su na području Odžaka silovali žene srpske nacionalnosti, tukli ih, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.
Na upit Odbrane Pave Glavaša da nabroji još neka imena koja je Ljubica Lešić spomenula, svjedokinja je kazala da je Lešić bila potresena i da je “govorila više, ali da je ona upamtila te osobe”, kao i da je od Lešić prvi put čula za Martina Barukčića.
Odbrana Ilije Glavaša je pitala svjedokinju šta zna o “Vatrenim konjima”, na šta je odgovorila da je ona bila u “išaranom kombiju s više boja, više sive boje, po čijoj dužini je pisalo ‘Vatreni konji’”.
Pavo Glavaš je pitao svjedokinju da li se poznaju, na šta je ona odgovorila da “nije rekla da ga pozna, ali da je čula njegovo ime i prezime”.
Nastavak suđenja zakazan je 10. marta.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English