Članak

Optuženi nije došao na suđenje

20. Februara 2015.00:00
Statusna konferencija pred početak suđenja Novaku Mitroviću i Draganu Glogovcu za zločine počinjene na području Zavidovića, odgođena je zbog nedolaska optuženog.

This post is also available in: English

Izet Baždarević, branilac optuženog Mitrovića, rekao je kako ima informaciju da se zdravstveno stanje njegovog branjenika pogoršalo.

“Rečeno mi je da u ovom periodu prima kemoterapiju. Tražio sam da mi se dostavi medicinska dokumentacija o tome, ali je do danas nisam dobio”, pojasnio je Baždarević.

On je podsjetio kako njegov branjenik zbog bolesti grla teško govori.

Sudija Halil Lagumdžija je zatražio od branioca da Sudu dostavi medicinsku dokumentaciju o svim zdravstvenim problemima optuženog Mitrovića.

“Molimo vas i da saznamo sve okolnosti oko poteškoća sa govorom. Ako je bolest novija, možda optuženi ne razumije ni tumača znakovnog jezika, pa možda nema potrebe da ga angažujemo… A i za ovo drugo stanje trebamo dokumentaciju da vidimo šta ćemo dalje”, rekao je Lagumdžija.

Tužilaštvo BiH tereti Mitrovića i Glogovca da su od juna do decembra 1992. godine, zajedno s drugim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosili tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u selu Kamenica (općina Zavidovići).

U optužnici se navodi da je Mitrović u to vrijeme bio pripadnik Druge ozrenske lake pješadijske brigade VRS-a, a Glogovac pripadnik Vojne policije Operativne grupe “Doboj” 1. krajiškog korupsa VRS-a.

Početak suđenja naknadno će biti zakazan.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English