Članak

Borac maltretirao svjedokinju

20. Februara 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen u Cazinu potvrdio je da je tokom ratnog perioda, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), uzeo izjavu od zaštićene svjedokinje S1 u kojoj je ona navela da je maltretirana.

This post is also available in: English

Mehmed Bajrić, nekadašnji pripadnik Vojne policije 510. bosansko-oslobodilačke Petog korpusa Armije BiH (ABiH), rekao je da je upoznao S1 u zimu 1994. godine u selu Beganovići (općina Cazin), kada je po naređenju vršio pretres kuća “autonomaša”.

Pripadnici Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) u narodu su nazivani “autonomašima”.

On je objasnio da je tada formalno uzeo izjavu od S1, koja je rekla da ju je jedan borac maltretirao nekoliko dana prije njegovog dolaska, ali nije pitao ko je taj borac niti utvrđivao njegov identitet.

“Mi nismo puno obraćali pažnju na izjave ‘autonomaša’”, rekao je Bajrić, dodavši da je bilo “lažnih dojava i propagande”.

Na upit Sudskog vijeća šta je napisano u izjavi, svjedok je rekao da se S1 “žalila da je provocirana – seksualno”.

Bajrić je kazao da nije čuo za Dževada Dulića, ali da mu je “faca poznata iz brigade”, te da ga nije viđao u Beganovićima.

Dževad Dulić je optužen da je u decembru 1993. godine, kao pripadnik 510. bosansko-oslobodilačke brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), zajedno sa dva njemu poznata pripadnika ABiH, silovao jednu ženu na području Cazina.

Na ovom suđenju svjedočio je i Hase Beganović, koji je rekao da je S1 izbjegla sa dvoje djece i svekrvom u njegovu kuću, u kojoj se već nalazilo pet do šest porodica i da se tu zadržala dva do tri dana.

On je objasnio da je njegova kuća imala “tri ploče i magacin” i služila kao sklonište, te da je bilo dovoljno hrane za sve u kući.

Beganović je dodao da je u tom periodu bio bolestan i da se nalazio na gornjem spratu, dok su na donjem boravile žene, ističući da “kod njega nije bio niko od vojske”.

On je rekao da poznaje S1, ali da nisu “kućni prijatelji”, te da nema saznanja kada je napustila njegovu kuću, niti da joj se nešto desilo.

“Kod mene je niko nije maltretirao”, izjavio je svjedok.

Suđenje u ovom predmetu nastavit će se 20. marta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English