Članak

Zatraženo kažnjavanje po zakonu

19. Februara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo od Sudskog vijeća da optuženu Indiru Kamerić proglasi krivom i osudi po zakonu za zločin počinjen tokom 1992. godine na području Bosanskog Broda.

This post is also available in: English

Milorad Barašin, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je da se Kamerić izrekne kazna zatvora koju zaslužuje, cijeneći pri tome otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

“Tokom glavnog pretresa, Optužba je iznijela dokaze da je optužena nesumnjivo počinila djelo kako je to u optužnici opisano. Na osnovu iznesenih dokaza, Sud će donijeti pravičnu odluku. Vjerujemo da će to biti odluka kojom će Indira Kamerić biti proglašena krivom”, kazao je Barašin.

Kamerić je optužena da je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od aprila do oktobra 1992. godine učestvovala u mučenju civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti u policiji i na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.

Barašin je istaknuo kako je dokazano da je postojao oružani sukob u vrijeme izvršenja djela, da su oštećeni bili civili, te da je optužena bila pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a.

Barašin smatra da je krivica Kamerić u vezi sa fizičkim i psihičkim zlostavljanjem Marka Mitrića, koji na suđenju nije svjedočio zbog bolesti, dokazana na osnovu izjave koju je dao istražnim organima 1994. godine.

Krivica optužene za fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje Hazbe Nukić i zaštićenog svjedoka IK3, prema riječima tužioca, proizlazi iz njihovih iskaza koji nemaju razloga da je neosnovano terete.

“Nukić je ispričala da je predata Indiri, osobi od 30 godina, koja joj je pročitala navodnu optužnicu da je četničkim vojvodama prenosila informacije. Potvrdila je da je aktivno učestvovala u seksualnom zlostavljanju, te da ju je ošamarila dva puta”, kazao je Barašin, naglasivši da je Nukić bez imalo dvojbe identifikovala Indiru.

Barašin je naveo kako su svjedoci Optužbe potvrdili da je optužena, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, učestvovala u fizičkom zlostavljanju Jove Dujića u “Poletu”, udarala ga metalnom šipkom po svim dijelovima tijela, te sa štiklama na nogama skakala po njemu.

Dujića su, prema riječima tužioca, odveli nepoznati pripadnici HVO-a, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1993. godine.

Tužilac je naglasio da smatra dokazanim da je optužena pomagala u silovanju četiri žene, što proizlazi iz iskaza svjedokinja.

“Smatramo da Odbrana nije uspjela obezvrijediti dokaznu snagu. Nijedan svjedok Odbrane nije dao čvrst alibi. Nije dokazano da se radi o zamjeni identiteta, imajući u vidu da su je svjedoci Optužbe prepoznali u sudnici”, kazao je Barašin.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 17. marta.

Albina Sorguč


This post is also available in: English