Članak

Zatražen pritvor za Jašarevića

18. Februara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za Muamira Jašarevića i mjere zabrane za Seada Velagića, osumnjičene za zločin počinjen nad civilima u Livnu.

This post is also available in: English

Jašarevićeva Odbrana usprotivila se određivanju pritvora, predloživši da se osumnjičenom odrede mjere zabrane.

Tužilaštvo nije prihvatilo prijedlog Odbrane, već je zatražilo jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti bjekstva. Tužiteljica Lejla Konjić je navela kako osumnjičeni posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske, te da je prilikom provođenja ranije istrage otišao u tu državu.

“To su realni pokazatelji da bi to mogao ponoviti i zato tražimo pritvor”, kazala je Konjić.

Bajro Čilić, Jašarevićev branilac, rekao je da nema dokaza da se osumnjičeni nije javljao nekom istražnom organu, te da je u Hrvatsku odlazio zbog liječenja.

“Jesam bio u Hrvatskoj, ali zbog teške bolesti. Bio sam na operaciji. Tamo mi živi brat i kćerka mi je na školovanju, a ja sam se tamo prijavio zbog liječenja”, izjavio je Jašarević, dodavši kako nema namjeru bježati iz BiH.

Jašarević i Velagić uhapšeni su 17. februara, zbog sumnje da su, kao pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od aprila 1992. do jula 1993. zatvarali, mučili, ubijali i progonili srpsko stanovništvo s područja Livna.

Tužilaštvo smatra da su osumnjičeni učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao preseljenje srpskog stanovništva s područja Livna i okoline, te zlostavljanje, progon i zatočenje oko 300 osoba u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu.

Žrtve srpske nacionalnosti, kako je saopćeno iz Tužilaštva, držane su u nehumanim uslovima, a bile su podvrgnute prijetnjama, mučenju i ubistvima.

Za osumnjičenog Velagića, Tužilaštvo je predložilo zabranu putovanja, upotrebu lične karte te zabranu sastajanja sa svjedocima i saučesnicima.

“Tužilaštvo smatra da se njegovo prisustvo može postići mjerama zabrane, oduzimanjem putnih isprava, te da mu se ograniči kretanje van Sarajeva”, kazala je tužiteljica Konjić.

Odbrana se nije protivila ovom prijedlogu, samo je predložila da se osumnjičeni, umjesto jednom sedmično, u policiju javlja jednom mjesečno. Tužilaštvo je ovaj prijedlog Odbrane prihvatilo.

Odluku o prijedlogu Sud BiH će donijeti naknadno.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English