Članak

Poznanstvo sa optuženim

18. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području općine Prijedor, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da je poslije rata u blizini svoje kuće u mjestu Kozaruša pronašla leš bez glave.

This post is also available in: English

Safija Ćirkin je ispričala da je tokom rata izbjegla iz Kozaruše kod Prijedora. Kada se vratila, ne precizirajući koje godine, kuća joj je bila srušena. Ona je otišla da traži zemlju za cvijeće.

“Taj leš je bio 50-60 metara od kuće, kraj vode. Leš nije imao glavu. Pozvala sam kćerku i rekla joj da nije riječ o životinjskim kostima”, kazala je Ćirkin.

Svjedokinjina kćerka je pozvala komšiju koji joj je rekao da prekrije kosti i pozvao ljude koji su ih odnijeli, nakon čega je izvršena identifikacija. Utvrđeno je da je riječ o jednom od članova porodice Ćirkin.

Ćirkin je svjedočila na suđenju Mitru i Radetu Vlasenku, te Dragi Končaru, koji su optuženi da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine, učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva sa šireg područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Svjedokinja je kazala da je optuženog Mitra Vlasenka upoznala poslije rata jer je radio kod nje, dok Radeta Vlasenku i Dragu Končara ne poznaje.

“Ja imam zemlje, on mi je radio zemlji”, kazala je svjedokinja, pojašnjavajući kako poznaje Mitra Vlasenka.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English