Članak

Počelo suđenje Mati Čondriću

18. Februara 2015.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Mati Čondriću, optuženom za zločine počinjene u Bosanskom Brodu u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Čondrić je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem jula ili početkom augusta 1992. godine u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu omogućio dvojici neidentifikovanih pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.

U optužnici je navedeno da je Čondrić držao uperen pištolj u oštećenu osobu, a nakon što su je pripadnici HVO-a silovali, i sam je seksualno zlostavljao na ponižavajući način.

Čondrić je optužen i da je 2. juna 1992. godine u prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanski Brod učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju jedne osobe, nakon što je dobio naredbu da, s još petoricom policajaca, udara tu osobu.

Tužilac Milanko Kajganić je, čitajući optužnicu, kazao da je ta osoba gubila svijest jer je udarana pesnicama i nogama.

Prema riječima tužioca, optuženi je krajem jula ili početkom augusta 1992. godine, u zatvoru smještenom u skladištu Robne kuće “Beograd” u naselju Tulek (Bosanski Brod), s još jednim pripadnikom HVO-a nogama i rukama udarao jednu osobu.

Nakon što je pročitana optužnica, Čondrić se obratio Sudskom vijeću govoreći: “Teško mi je bilo to slušati. To nema veze sa mnom.”

Kajganić je rekao da će dokazati da je Čondrić u vrijeme događaja navedenih u optužnici bio u Vojnoj policiji HVO-a, što će potvrditi određeni svjedoci. Također, tužilac je napomenuo da će dokazati da su oštećene osobe bile civili, te da je optuženi individualno odgovoran za počinjena djela.

“Jedino je tačno da je bio pripadnik 101. brigade policije HVO-a, sve ostalo ne odgovara istini. Odbacujemo optužbe”, kazao je branitelj Davor Šilić, dodavši da se radi o zamjeni identiteta, jer su “postojale tri osobe sa imenom Mato”.

Šilić je objasnio da se ime Mato Čondrić tek spominje 2014. godine.

“Glavne osobe koje su izvršile radnje neidentifikovane su. (…) Protiv Mate optužnica, a drugih nema”, rekao je Šilić.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart.

Lamija Grebo


This post is also available in: English