Članak

Ubistva i premlaćivanja na Manjači

17. Februara 2015.00:00
Drugog dana svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Radomir Radinković izjavio je da su Muslimani bili ubijani kod zarobljeničkog logora Manjača u ljeto 1992. godine, ali je za te zločine okrivio “civilnu policiju”.

This post is also available in: English

Radinković, bivši obavještajno-bezbjednosni oficir Vojske Republike Srpske (VRS) na Manjači, potvrdio je da su se 24 Muslimana iz Sanskog Mosta ugušila u kamionima kojim ih je srpska policija prebacivala na Manjaču.

Jedan broj zarobljenika iz Prijedora bio je istog ljeta ubijen ispred kapija logora, kazao je svjedok.

Radinković je rekao da su neki od 1430 zarobljenika iz Prijedora u avgustu 1992. godine ubijeni dok su u 11 autobusa čekali da budu primljeni u logor na Manjači.

“Nismo bili upoznati da li su od premlaćivanja umrli ili je bila namjerna egzekucija”, izjavio je Radinković, dodavši, međutim, nešto kasnije kako su bili “obavješteni da su izvođeni iz autobusa i likvidirani”.

“Ja nisam mogao čuti krike, ali su čuli vojni policajci i obavijestili nas…Vojni policajci vidjeli su da ih izvode i bukvalno likvidiraju”, opisao je svjedok.

Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, sudi se za progon Muslimana i Hrvata iz više opština pod srpskom kontrolom, genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema optužnici, na Manjaču su dovođene žrtve progona nesrba širom Bosanske krajine.

Na sugestiju tužiteljke Caroline Edgerton, Radinković je potvrdio da su osmorica muslimanskih zarobljenika bila prebijena nasmrt. “Civilna policija je to radila, nažalost”, izjavio je svjedok, tvrdeći da vojna policija nije mogla biti angažovana ispred logora da to spriječi.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie pitao je svjedoka zašto nije sam intervenisao i pozvao policiju da prestane s ubistvima, što je bila njegova “ljudska dužnost”. “Nije bilo na meni da ih pozivam na moralno i ljudsko ponašanje”, odgovorio je Radinković.

On je opisao i kako su se 24 Muslimana ugušila pri transportu kamionima iz Sanskog Mosta na Manjaču.

“Da, oni su bili ugušeni zato što je kamion bio prekriven ceradom, maltene su bili hermetički zatvoreni i ugušili su se slabiji”, rekao je Radinković, dodavši da ih “niko nije ubio”.

Kako je kazao, civilni policajci iz pratnje su, po svaku cijenu, htjeli da tijela ugušenih ostave na Manjači, ali ih je uprava logora natjerala da leševe vrate u Sanski Most. “Nažalost, to je bio logičan slijed. Mi smo primali žive, mrtve nismo primali”, dodao je svjedok.

Radinković je potvrdio i da su zatvorenici na Manjači bili prebijani, ali je i to pripisao civilnoj policiji koja ih je saslušavala, ili pojedinim neodgovornim vojnim policajcima, koji su, kako je rekao, zbog toga bili smjenjivani.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 18. februara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English