Članak

Krsmanović o odvođenju Hameda Oprašića

17. Februara 2015.00:00
Oliver Krsmanović, optuženi za zločine počinjene u Višegradu, u sudnici je opisao kako je 1992. godine vidio odvoženje tijela Hameda Oprašića obalom Drine u automobilu komunalnog preduzeća.

This post is also available in: English

Krsmanović je o ovom događaju govorio nakon svjedočenja Mujesire Oprašić, supruge ubijenog Hameda, koja je rekla da se “radovala svjedočenju na rođendan, kako bi saznala istinu o suprugu”.

Mujesira Oprašić je svjedočila u korist Tužilaštva BiH na suđenju Krsmanoviću u januaru 2012. godine, kada je rekla da je optuženi bio u grupi osoba koje su došle u selo Hanište u maju 1992., nakon čega je Milan Lukić odveo njenog supruga, kojeg nikada više nije vidjela.

Odbrana je svjedokinju ponovo pozvala na ovo ročište kako bi je pitala da li je u svjedočenju u drugom predmetu u novembru prošle godine također spomenula da je Krsmanović bio prisutan prilikom odvođenja njenog supruga, s obzirom da se u medijskim izvještajima ne spominje njegovo ime.

Mujesira Oprašić je odgovorila da je “uvijek spominjala Olivera”.

Svjedokinja se zatim obratila optuženom i napomenula ga da joj je prilikom njenog svjedočenja prije tri godine rekao da se strpi, te da će saznati istinu u suprugu, nakon čega je Sudsko vijeće dozvolilo optuženom da pročita pismo.

Krsmanović je izjavio da je Hamed Oprašić bio njegov prijatelj, te da ga je na dan ubistva vidio pored jednog restorana i pozvao na piće, ali da je Oprašić to odbio kazavši da mora da se prijavi u policijsku stanicu.

“Ubrzo sam vidio da ga vode tri vojnika. Znao sam ih iz viđenja i bili su iz Priboja. Ja ću dati njihova imena Tužilaštvu, da sada to ne ide u javnost. Odveli su ga ka hotelu i pet minuta se ništa nije čulo, a zatim su oni izašli i rekli: ‘Izdalo ga srce, a onoliki čovjek.’ Došla je policija i napravila zapisnik, a potom je došlo vozilo komunalnog preduzeća, crna Lada karavan i tijelo je odvezeno sporednom ulicom pored Drine. Odgovor o tome gdje se nalazi tijelo Hameda treba tražiti u komunalnom preduzeću”, kazao je Krsmanović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić upitao je svjedokinju da li joj je išta poznato o tome što je rekao optuženi, a Oprašić je odgovorila da o tome ništa ne zna, te da je njenog supruga odveo Milan Lukić.

Prema optužnici, Krsmanović je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao i pomagao u ubistvima, silovanjima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Milana Lukića je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

Suđenje Krsmanoviću će biti nastavljeno u utorak, 24. februara, kada će Odbrana u sudski spis unijeti materijalne dokaze.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English