Članak

Gorio asfalt od pucanja

17. Februara 2015.00:00
Na suđenju za ubistva srpskih civila u koloni na području Rogatice, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je na njihov kamion pucao plavi vojnik, opasan redenicima.

This post is also available in: English

Ana Gavrilović je ispričala da je sahranila muža, koji je poginuo u napadu na njihovo selo, i da je potom, 27. augusta, sa ostalim civilima napustila mjesto Jabuka (općina Goražde).

“Bilo je naroda, kamioni, autobusi… Ja sam bila u kabini kamiona sa još dvije žene. Vozio je moj sin”, kazala je Gavrilović.

Na pitanje Odbrane prvooptuženog Muhameda Šišića, svjedokinja je negirala da je njen sin bio vojni obveznik.

Gavrilović je rekla da se kolona kretala prema Rogatici, te da se u mjestu Sastavci čula pucnjava.

“Vidjela sam užas. Meni se činilo da je asfalt gorio od pucanja. Vidim čovjeka koji silazi sa stijene, kao na jednu ploču, sav sa redenicima, plav, otvorio je vatru”, navela je svjedokinja i dodala da je napadač bio uniformisan.

Gavrilović je kazala da je bila ranjena, a da je u njihovom kamionu poginuo jedan čovjek.

“Nije čudo što je neko poginuo, čudo je što je neko živ izišao”, rekla je ona.

Za učešće u napadu na konvoj 27. augusta 1992. godine, u kojem je ubijena najmanje 21 osoba srpske nacionalnosti a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Na ovom ročištu iskaz je dala i Tonka Vuković, koja je kazala da joj je suprug ostao na liniji na Jabuci, a da je ona sa kćerkom i svekrvom krenula u koloni prema Rogatici, jer im je tako rekao komšija koji je bio vojnik.

Svjedokinja je kazala da su ona i njena kćerka Snježana ranjene u kamionu.

“Cerada je bila napola. Bilo je prašine, a čahure udaraju po asfaltu (…) Nisam nikoga vidjela”, navela je Vuković.

Svjedok Risto Subotić je ispričao da je po dolasku na ratište Varošište iznad Rogatice saznao da mu je u koloni poginula sestra, a majka ranjena, koja je nakon toga preminula na Palama.

Suđenje se nastavlja 3. marta, kada će biti saslušana nova tri svjedoka Tužilaštva.

Džana Brkanić


This post is also available in: English