Članak

Trbiću smanjena kazna na 20 godina

16. Februara 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kaznu Miloradu Trbiću za genocid u Srebrenici, osudivši ga na 20 godina zatvora.

This post is also available in: English

Trbić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ranije je bio osuđen na 30 godina za učešće u genocidu u Srebrenici, ali je Ustavni sud BiH ovu presudu ukinuo.

Ustavni sud je u novembru 2014. godine ukinuo presudu kojom je Trbić proglašen krivim po Krivičnom zakonu BiH, ocijenivši da je trebao biti primijenjen blaži, krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je važio u vrijeme počinjenja djela.

Ustavni sud BiH ukinuo je pravosnažnu presudu utvrdivši da su Trbićeva prava, po Evropskoj konvenciji za ljudska prava, povrijeđena zbog pogrešne primjene zakona, s obzirom da je u njegovom slučaju mogao biti korišten krivični zakon bivše Jugoslavije.

Nakon obnovljenog postupka, Apelaciono vijeće Suda BiH promijenilo je presudu u dijelu koji se odnosi na kaznu, odnosno primjenu zakona.

Trbić je proglašen krivim da je od 10. jula do 30. novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i operacijama hvatanja, zatvaranja i “pogubljavanja po prijekom postupku”, te potom pokopavanja i prikrivanja tijela ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Trbić se nalazi u pritvoru od 2005. godine, kada se predao Haškom sudu. Pravosuđu BiH je u aprilu 2007. izručen na procesuiranje.

Albina Sorguč


This post is also available in: English