Članak

Svjedok čuo da su Muju Gacka ubili “Bijeli orlovi”

16. Februara 2015.00:00
Na suđenju Petru Kovačeviću za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Odbrane izjavio je da su Muju Gacka ubili pripadnici “Bijelih orlova”.

This post is also available in: English

“Čuo sam da je Mujo Gacko nastradao, da je ubijen blizu kuće… Među vojskom se pričalo da su to uradili ‘Bijeli orlovi’”, kazao je Miroljub Babić.

Babić je rekao da se nikad nije pričalo da je to uradio Kovačević.

Tužilaštvo BiH tereti Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu, uključujući ubistvo Muje Gacka u selu Dobrun.

Na pitanje advokata Petka Pavlovića da li je čuo da je Kovačević silovao neke žene u Dobrunu, Babić je odgovorio da ni to nije nikad čuo.

Svjedok je također kazao da je optuženi, kao pripadnik VRS-a, bio na straži u Drinskoj ulici i da nije nikome naređivao. On je rekao da je Kovačević imao običnu pušku i bio obučen kao svi ostali.

Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića da li je u Dobrunu bio mjesni ured i da li su tu bili zarobljeni ljudi, on je odgovorio da to nije čuo.

Svjedok Odbrane Rade Totić također je kazao da je čuo da je Kovačević bio na liniji na Drinskoj.

Prema njegovim riječima, paravojne formacije i grupe iz Srbije i Crne Gore su im zadavale velike probleme.

“Njihove aktivnosti su se uglavnom svodile na stvari koje ne priliče vojsci, krađe, paljenje, maltretiranje”, objasnio je Totić.

On je naveo da nije čuo da je Muju Gacka ubio Kovačević, kao i da mu nije poznato da je optuženi palio kuće u selima Zanožje, Turjak i Zlatnik.

Prema optužnici, Kovačević je s grupom naoružanih vojnika sudjelovao u napadu na bošnjačko stanovništvo sela Zlatnik, Turjak i Zanožje, kada su iz vatrenog oružja ubijena dva civila i pucanjem iz vatrenog oružja zapaljene kuće, u kojima su izgorjele tri žene.

Svjedok Dobrica Jakšić je rekao da je s Kovačevićem bio na liniji i da on nije imao nikakvu komandnu dužnost.

“Kovačević je sve vrijeme bio u jedinici na Drinskoj… On je bio tu kada sam ja došao krajem maja 1992. godine”, kazao je Jakšić.

Svjedok je dodao da je bio Interventni vod koji je išao u ofanzivna dejstva i da optuženi nije bio pripadnik te grupe.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. februar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English