Članak

Sljedeće sedmice počinju tri suđenja

13. Februara 2015.00:00
Naredne sedmice pred Sudom BiH počet će tri suđenja – za zločine počinjene na području Mostara, Bosanskog Broda i Zavidovića.

This post is also available in: English

U srijedu, 18. februara, počet će suđenje Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelji i Mehmedu Kaminiću, optuženima za zločine počinjene 1993. na području Mostara.

Istog dana će početi suđenje Mati Čondriću, optuženom za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Bosanskog Broda.

U petak, 20. februara, počet će suđenje Novaku Mitroviću i Draganu Glogovacu, optuženima za zločine počinjene 1992. na području Zavidovića.

Tužilaštvo BiH iznijet će u ponedjeljak, 16. februara, završnu riječ na suđenju za zločin u Trusini kod Konjica počinjen u aprilu 1993. godine. Za ovaj zločin sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Senadu Hakaloviću.

Završnu riječ će Optužba iznijeti u četvrtak, 19. februara, i na suđenju Indiri Kamerić, optuženoj za zločine počinjene 1992. na području Bosanskog Broda.

U utorak će biti održana statusna konferencija pred početak suđenja Radomanu Fundupu, optuženom za zločine počinjene 1992. na području Foče.

Dan kasnije će biti održana statusna konferencija pred početak suđenja Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću, optuženima za zločin počinjen na području općine Bihać u maju 1994. godine.

U ponedjeljak će biti nastavljena suđenja Petru Kovačeviću, optuženom za zločin počinjen u Višegradu i Slavku Saviću, optuženom za zločin na području Vogošće.

Novi svjedok Optužbe bit će saslušan dan kasnije na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za zločine počinjene na području Trnova, Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženima za zločine počinjene na području Srebrenika, te Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, optuženima za zločine počinjene na području Rogatice i Foče.

U utorak se nastavlja suđenje Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, te Bosiljku i Ostoji Markoviću, optuženima za zločin počinjen u Kotor-Varoši.

U srijedu će biti nastavljena suđenja Vitomiru Rackoviću, te Goranu Popoviću, obojici optuženim za zločine u Višegradu, te Mitru i Radetu Vlasenku, kao i Dragi Končaru, optuženima za zločin na području Prijedora.

Mirko Vručinić, optužen za zločine počinjene 1992. godine na području općina Sanski Most i Prijedor, pred Sudom BiH će se pojaviti u srijedu.

U četvrtak će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju šestorici pripadnika vojno-policijske formacije “Miće” za ubistva 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena na planini Borje (općina Teslić). Za ovaj zločin sudi se Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuku, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici.

Dan kasnije bit će nastavljena suđenja Ibri Maciću za zločin u Konjicu, Srećku Boškoviću za zločin u Petkovcima kod Zvornika, Peri Radišiću za zločine u Tesliću i Dževadu Duliću, optuženom za zločin počinjen u Cazinu.

Sljedeće sedmice, u četvrtak, bit će nastavljeno i obnovljeno suđenje Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu 1992. godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English