Članak

Počelo suđenje Dževadu Duliću

13. Februara 2015.00:00
Čitanjem optužnice, izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH počelo je suđenje Dževadu Duliću, optuženom za silovanje počinjeno na području Cazina u zimu 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Ferida Beganović je rekla da je u zimu 1993. godine Peti korpus Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) ušao u njeno selo Beganovići (općina Cazin), u kojem je do tada bila “vojska Autonomne pokrajine”.

Beganović je ispričala da je iduću noć pozvala svjedokinju S-1 kako bi joj dala hranu za djecu i kako ne bi bila sama u kući, budući da je svoju djecu bila poslala roditeljima.

Svjedokinja je navela da je sjedila sa S-1 kada su došla tri do četiri vojnika i zatražila da im napravi kafu. Ona je dodala da je u prostoriji bila upaljena svijeća i da ih nije prepoznala.

“Govorili su, ima jedna žena između linija sa šestero djece, rekli da idu tamo i pozvali S-1 da im pokaže gdje je kuća. Ona je otišla s njima”, rekla je Beganović, te kasnije dodala da je oštećena kazala da će “ići pomoći da izvedu tu ženu”.

Prema riječima svjedokinje, vojnici su tokom rata koristili drugi sprat njene kuće i “ništa nije čula” nakon što su otišli.

Na pitanje Odbrane da li poznaje optuženog u sudnici, svjedokinja je rekla da ga ne zna, “ali da kažu da je bio gore na liniji”.

Prema optužnici, Dulić je u decembru 1993. godine s dvojicom pripadnika ABiH došao u kuću u kojoj se nalazila oštećena S-1, čiji suprug je bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), i rekao joj da treba poći s njima.

Kada je ona to odbila, Dulić ju je, prema optužnici, odveo na sprat, gdje je počeo tući i silovao ju je, nakon čega ju je silovao i drugi pripadnik ABiH. Duliću je na teret stavljeno da je oštećenu ponovo silovao nakon što je pokušala napustiti kuću.

“To nema veze sa mnom i to ću dokazati”, izjavio je Dulić na početku suđenja.

Tužiteljica Vedrana Mijović je u uvodnoj riječi kazala da će svjedocima i materijalnim dokazima dokazati da je optuženi počinio to djelo, dok je branilac Ilijas Midžić rekao da Odbrana neće iznositi uvodno izlaganje i da planira dokazati da se radi o zamjeni identiteta.

Nastavak suđenja je 20. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English