Članak

Zatraženo produženje pritvora optuženima za zločin u Zvorniku

12. Februara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora devetorici optuženih za učešće u masakru počinjenom u zvorničkom selu Lokanj, čemu su se Odbrane usprotivile te zatražile od Suda da optuženima odredi mjere zabrane.

This post is also available in: English

Dika Omerović, tužiteljica Tužilaštva BiH, zatražila je jednomjesečno produženje pritvora Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću, koji su optuženi za ubistva 67 civila u selu Lokanj počinjena u ljeto 1992. godine.
Tužiteljica Omerović je rekla da, pored toga što je istraga završena te optužnica potvrđena od strane Suda BiH, i dalje postoji opasnost od uticaja na svjedoke, kao i same saučesnike ovog događaja.
“U ovom predmetu do sada je osam svjedoka tražilo mjere zaštite. Napominjem da je osnovni razlog traženja produženja pritvora upravo strah da bi optuženi izlaskom na slobodu uticali na buduće iskaze ovih svjedoka, koji i dalje žele da iskreno i bez straha svjedoče pred ovim sudom”, objasnila je tužiteljica Omerović.
Odlukom Suda BiH, optuženom Radivoju Đorđiću pritvor je ukinut u januaru zbog zdravstvenog stanja te su mu određene mjere zabrane, koje uključuju kućni pritvor.
Maksimović, Mitrović, Đorđić, Perić, Vujević, Drašković, Stevanović, Popadić, Lazarević i Manojlović optuženi su za učešće u širokom i sistematičnom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo opštine Zvornik.
Kako se navodi u optužnici, Maksimović je bio komandir, a Mitrović zamjenik komandira interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Perić komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici vojnih snaga na području Zvornika.
Maksimovićev branilac Duško Tomić kazao je da je zahtjev Državnog tužilaštva za produženje pritvora “paušalan i proizvoljan”, te da nema konkretnih argumenata koji bi potvrdili sumnju da bi optuženi uticali na svjedoke.
“Produženje pritvora mom branjeniku u ovim uslovima bila bi diskriminacija i kršenje osnovnih ljudskih prava. Napominjem da pred ovim sudom imamo čak dva predmeta u kojima se generali koji su optuženi za genocid brane sa slobode, tako da ne vidim razlog da ove ljude i dalje tržite u pritvoru”, rekao je Tomić.
Advokat Radivoje Lazarević, koji brani optuženog Manojlovića, kazao je da je Tužilaštvo BiH u ovom predmetu okončalo istragu, te da ne postoji argument za ostajanje optuženih u pritvoru.
“Nakon podizanja i potvrđivanja optužnice pritvor treba ukinuti. Mislim da se sve odbrane slažu za određivanjem mjera zabrane i to je jedino što je u ovom trenutku pošteno prema optuženima”, rekao je Lazarević.
Svih deset optuženih je uhapšeno sredinom decembra 2014. godine, od kada se nalaze u pritvoru, osim Đorđića, koji je pušten na slobodu uz mjere zabrane.
Sud BiH će odluku o prijedlogu za produženje pritvora donijeti naknadno.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English