Članak

Uskoro presuda za zločin u Goraždu i Višegradu

12. Februara 2015.00:00
Nakon skoro godinu dana suđenja, Sud BiH će 13. februara izreći presudu Draganu Šekariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Goraždu i Višegradu.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Šekariću izrekne kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen jer nije dokazana ni jedna od četiri tačke optužnice.

Prema optužnici, Šekarić je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od početka maja 1992. do kraja 1993. godine ubijao, mučio, silovao i učestvovao u prisilnim nestancima na području Višegrada.

Također, na teret mu je stavljen i napad na Kokino Selo – Lozje (općina Goražde) u kojem su ubijena četiri, a ranjeno šest civila.

Tužilaštvo BiH pokušalo je Šekarićevu krivicu dokazati saslušanjem 23 svjedoka, od kojih su neki bliži srodnici ubijenih.

Zaštićena svjedokinja S-6 ispričala je da su njeni roditelji ubijeni u Kokinom Selu kada je ona imala nepune dvije godine. Prema informacijama do kojih je došla, svjedokinja je rekla da joj je majka bila trudna u trenutku pogibije, 22. maja 1992. godine.

“Jedan rođak mi je kazao da je moju majku ubio čovjek pod imenom Dragan Šekarić”, izjavila je zaštićena svjedokinja kojoj je dodijeljen pseudonim S-6.

Amra Bekrić, koja je u vrijeme tih događaja imala 13 godina, navela je da je njena majka ostala u Kokinom Selu, ali da o njenoj sudbini ni danas ništa ne zna. Svjedokinja je ispričala da je sa ocem, koji je bio ranjen dva puta, bježala prema Goraždu, a na putu je vidjela ubijene ljude.

“Naišao je čovjek s ‘fićom’ i počeo pucati po nama. Pucano je prema nama i prema ljudima koji su stajali kraj prodavnice. (…) Pogođena je Mensura. Kad je pogođena, dok je padala, imala sam osjećaj da leti”, prisjetila se svjedokinja Bekrić.

Ona tvrdi da je pronašla očevu izjavu datu u policiji u Goraždu, u kojoj je spominjao optuženog Šekarića. Svjedokinja se nije mogla sjetiti je li njen otac vidio optuženog u napadu na Kokino Selo ili je od nekoga čuo da je bio tu.

Ranjavanje u petu

Svjedočeći u korist Odbrane, rođak optuženog Velimir Šekarić je ispričao da je 25. maja 1992. godine Dragan ranjen u mjestu Obarak, koje je od Kokinog Sela udaljeno 500 do 800 metara.

“Dragana je pogodio metak u petu. Dragan i ja smo bili zajedno u bolnici. Ja sam izišao 21. jula, a on je ostao iza mene”, prisjetio se Velimir Šekarić.

Optuženom Šekariću na teret je stavljeno da je 3. juna 1992. godine u naselju Kosovo Polje (općina Višegrad) silovao ženu, a staricu koja mu se obratila za pomoć ugurao je u zapaljenu kuću, a potom je ubio pucajući iz pištolja.

Zaštićena svjedokinja S-1 ispričala je da ju je na području općine Višegrad silovao muškarac koji je kazao da je iz Goražda i da se zove Dragan.

“Gurnuo me na sećiju i rekao mi da se skidam, skinuo mi je pantalone, gurnuo u ležeći položaj i silovao me. Držao mi je glavu da gledam u njegovo lice i da me bali i da me ljubi. Ja to nisam željela”, izjavila je S-1.

Ispričala je da je vidjela kada su vojnici gurnuli Fatimu Jamak u kuću koja je ranije zapaljena, te da je “taj Dragan” ubio Fatimu dok je gorjela.

“Gurnuli su je u vatru. Nikad nisam znala da može čovjek da gori tom brzinom. Vatra gori sa njenih ruku. Taj Dragan je pucao iz pištolja i ona vatra se spustila na pod. Ubio je Fatimu i ona je u onu vatru pala”, svjedočila je S-1.

Tokom istrage, svjedokinji je pokazan fotoalbum, u kojem je prepoznala osobu koja ju je silovala. U sudnici je pokazan taj album i svjedokinja je ispod fotografije na kojoj se nalazi osoba za koju tvrdi da ju je silovala pročitala da piše “Dragan Šekarić”.

Bakira Hasečić je ispričala da je vidjela kako su svjedokinje S-1 i S-3 izgledale kada su izašle iz kuće. Prema njenim riječima, bile su silovane i tragovi su bili po tijelu.

Hasečić tvrdi da je vidjela kako su vojnici, među kojima je bio i Dragan Goraždak, odgurali Fatimu Jamak do njene kuće, govoreći joj: “Sad ćeš ti, babo, gasiti kuću.”

“Čula sam kako Tima moli. Vidim dim, a ne vidim plamen. Najedanput je počeo plamen. Čuo se prvo jauk kao kad mačka zavija. U tom momentu su se čula dva pucnja. Tima je izgorjela u toj kući”, prisjetila se Hasečić.

Odvođenje i mrtva majka

Šekarić je optužen da je, sa Milanom Lukićem i još dvije osobe, 20. maja 1992. godine u višegradskom naselju Dušće natjerao jednog civila da im preda sav novac i dragocjenosti. Ovom civilu i njegovom sinu je naređeno da uđu u vozilo, nakon čega im se gubi trag. Počinioci su se u večernjim satima vratili i ubili jednu ženu.

Svjedokinja Dženita Muhić je kazala da joj je Milan Lukić odveo oca i brata. Kasnije, kako je izjavila, vidjela je da se Lukić vratio s vojnicima. Rekla je da je bio mrak i da ne zna šta se tad desilo, ali je ujutro pronašla majku mrtvu. Lukić je za zločine počinjene u Višegradu osuđen pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora.

Svjedokinja S-2 kazala je da joj je Dragan Šekarić ispričao da je učestvovao u događaju u kući porodice Zukić, u odvođenju supruga i sina, odnošenju stvari i ubistvu gospođe Zukić. Ona je dodala da Šekariću nije ispričala da je vidjela događaje kod kuće porodice Zukić.

Četvrta tačka optužnice tereti Šekrića za da je, zajedno s Milanom Lukićem, krajem 1992. i početkom 1993. godine u logoru Uzamnica u Višegradu udarao zatvorenike po tijelu i glavi.

Nurko Dervišević se prisjetio da je u logor Uzamnica, gdje je doveden u junu 1992. godine, dolazio Lukić s grupom.

“Milan Lukić udara. Uopšte ne vodi računa. Nije Lukić sam bio. On ima svoje adute”, rekao je svjedok.

Hajrudin Ahmetspahić, koji je u ljeto 1992. godine također doveden u Uzamnicu, tvrdi da nije viđao osobu za koju je čuo da se zove Dragan Šekarić i da je iz Goražda.

U korist Odbrane šest svjedoka je govorilo da je optuženi bio ranjen u petu i da je povremeno boravio u Srbiji.

Branka Čarapić je kazala da je optuženi 1992. godine dva puta posjetio izbjeglice na Zlatiboru (Srbija) i donio im poklone. Dodala je da joj je poznato da je Šekarić u Užicu (Srbija) boravio kod babe, dede i ujaka, koji su poslali poklone za izbjeglice.

Mirko Topalović, ujak optuženog Šekarića, ispričao je da je optuženi tokom 1992. i 1993. godine povremeno boravio u Užicu.

On se prisjetio da je optuženi u novembru 1993. godine u užičkoj bolnici imao operaciju na peti.
Miloš Nešković, nekadašnji načelnik vojnog odsjeka Ministarstva odbrane Republike Srpske, potvrdio je da je optuženi bio pripadnik Goraždanske i Višegradske brigade VRS-a.

Nešković je rekao da je optuženi od 4. maja do 28. augusta 1992. bio pripadnik Goraždanske brigade, a od 23. septembra 1992. do 18. augusta 1995. godine u sastavu Višegradske brigade.

Suđenje Šekariću počelo je 24. marta prošle godine, a optuženi se od 6. oktobra nalazi u pritvoru.

Albina Sorguč


This post is also available in: English