Članak

Suđenje Puljiću počinje u aprilu

12. Februara 2015.00:00
Suđenje Miletu Puljiću, optuženom za zločin počinjen nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara, počet će 1. aprila pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Remzija Smailagić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je na statusnoj konferenciji da planira saslušati 85 svjedoka, te dva vještaka.

Smailagić je rekla da joj je za izvođenje dokaza potrebno oko 70 dana.

“Mi nemamo nikakvih primjedbi o tome kako će Tužilaštvo provoditi svoje dokaze”, kazala je Senka Nožica, braniteljica optuženog Puljića.

Tužilaštvo BiH tereti Puljića da je od maja 1993. do marta 1994. godine na području Mostara učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, hapšenja i zatvaranja, odvođenja na prinudne radove na prvu liniju fronta, te u živi štit.

U optužnici stoji da su u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata žene, djeca i starci nezakonito zatočeni na različitim lokacijama, te prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

“Izvođenjem zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata na prinudne radove na prvu liniju, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu”, stoji u optužnici.

Puljić je, kako se navodi, bio komandant Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Albina Sorguč


This post is also available in: English