Članak

Dokumenti s imenom Nezira Kazića

12. Februara 2015.00:00
U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, Tužilaštvo BiH je uložilo dokumente na kojima je ime Nezira Kazića.

This post is also available in: English

Zbog velikog broja dokaza, tužiteljica Zorica Đurđević nije obrazlagala sadržaj ovih dokumenata, a Odbrana Nezira Kazića je kazala da potpisi koji su na tim dokumentima nisu potpisi optuženog.

“Prigovaram na niz dokumenata za koje se kaže da ih je potpisao Nezir Kazić. Ja tvrdim da to nije tačno”, rekao je Milorad Rašević, branilac optuženog Kazića.

Kazić je – zajedno sa Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom – optužen za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Kazić je bio komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), Hujić upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne i policijske vlasti.

Na ovom suđenju, Tužilaštvo je uložilo oko 180 materijalnih dokaza, od kojih se dio odnosi i na tretman zatočenika s područja opštine Hadžići. Ni ove dokumente tužiteljica Đurđević nije obrazlagala.

Odbrane su prigovorile na autentičnost nekih od ovih dokaza.

Nastavak suđenja naknadno će biti zakazan.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English