Članak

Stražari nisu maltretirali u Uzamnici

11. Februara 2015.00:00
Svjedoci Odbrane na suđenju Goranu Popoviću za zločine počinjene u Višegradu su potvrdili da zatvorenike u logoru Uzamnica nisu maltretirali stražari, već pripadnici paravojne formacije na čijem čelu je bio Milan Lukić.

This post is also available in: English

Miodrag Pecikoza, nekadašnji stražar u logoru Uzamnica kod Višegrada, posvjedočio je da za četiri mjeseca, koliko je obavljao poslove stražara, nikada nije vidio optuženog Popovića da na bilo koji način maltretira zatvorenike.

Kako je kazao, jedina osoba koja je dolazila u Uzamnicu i maltretirala zatvorenike je bio Milan Lukić.

“Milanu Lukiću i njegovim vojnicima niko nije mogao ništa. Mi svi njih vidimo kad oni dolaze, ali ne smije mu niko prići niti bilo šta reći”, objasnio je svjedok, te dodao da on lično nikada nije vidio kad je Lukić maltretirao zatvorenike, ali da je čuo o tome.

Prema njegovom iskazu, optuženi Popović je zajedno sa još nekoliko drugih stražara, upravo zbog stalnih dolazaka Lukića i njegovih vojnika u Uzamnicu, u decembru 1992. tražio, te mu je i odobrena prekomanda na prvu liniju fronta.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana Popovića da je od aprila do septembra 1992. godine, kao stražar u logoru Uzamnica, učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju i mučenju, te seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena.

Haški tribunal je 2012. osudio Milana Lukića na doživotni zatvor za zločine počinjene u Višegradu, među kojima je premlaćivanje bošnjačkih muškaraca u logoru Uzamnica. Lukić je optužen da je bio vođa paravojne jednice “Beli Orlovi” ili “Osvetnici”.

Kao dodatni svjedok Odbrane, svjedočio je i Milan Zečević, takođe jedan od stražara u logoru Uzamnica.

Zečević je kazao da je odnos stražara prema zatvorenicima bio uvijek korektan, te kako je čuo da je Milan Lukić sa svojim vojnicima jedini pravio probleme.

Na pitanje tužioca da li je on lično vidio kako Lukić maltretira zarobljenike, svjedok je odgovorio da nije nikada ušao u hangar gdje su bili zatvorenici, te da je priče o Lukiću i njegovoj vojsci čuo od drugih stražara.

Tokom svjedočenja, Zečević je napomenuo da su zatvorenici u Uzamnici imali tri obroka, te da su jeli istu hranu kao i stražari.

Na pitanje Odbrane da li mu je poznato da je zatvorenicima davano svinjsko meso koje su morali da jedu, svjedok je kazao da za tako nešto prvi put sada čuje.

Sljedeće ročište zakazano je za srijedu, 18. februar.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English