Članak

Milorad Trbić “ničeg se ne sjeća”

11. Februara 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedočio je Milorad Trbić osporavajući svoje učešće u genocidu, za što je osuđen presudom Suda BiH.

This post is also available in: English

Trbić tvrdi da u julu 1995. godine nije bio ni na jednoj lokaciji gdje su izvršena masovna pogubljenja Srebreničana.

Na većinu pitanja tužioca Tužilaštva BiH Predraga Tomića, Trbić, uz kojeg je bio pravni savjetnik, odgovorio je da se ne sjeća. Izjavio je da se ne sjeća gdje je bio u julu 1995. godine, ko su mu bili nadređeni i slično. Na upit da li se ne sjeća ili neće da odgovori, Trbić je rekao da se ne sjeća.

Trbić se sjeća da bio referent za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Za optužene Ostoju Stanišića i Marka Miloševića je kazao da ih je viđao u prolazu u komandi brigade.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana koja su počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.

Sud BiH je proglasio Trbića krivim da je od 10. jula do 30. novembra 1995. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i operacijama hvatanja, zatvaranja i pogubljavanja Srebreničana, te prikrivanja njihovih tijela.

Trbić se ne sjeća da je, između ostalog, osuđen i “zbog Petkovaca”. U presudi, kako je rekao tužilac Tomić, navedeno je da je organizovao prijevoz Srebreničana iz škole u Petkovcima do obližnje brane, gdje je izvršeno pogubljenje. Trbić tvrdi da nikada nije bio u Petkovcima, niti zna gdje se nalazi brana.

Pravosnažnom presudom Trbić je osuđen na dugotrajni zatvor od 30 godina. Međutim, Ustavni sud BiH je ukinuo tu presudu zbog primjene Krivičnog zakona BiH. Nakon žalbene sjednice, tužilac Tomić je kazao da je Trbić osuđen na 20 godina zatvora po odredbama krivičnog zakona iz bivše Jugoslavije.

Svjedočenjem Trbića završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH. Odbrana će dokazni postupak započeti 4. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English