Članak

Udarci nogama u glavu

10. Februara 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine počinjene u Bileći da je vidio kako Miroslav Duka 1992. godine u policijskoj stanici udara jednog uhapšenog Bošnjaka.

This post is also available in: English

Miralem Čamo je ispričao da je 10. juna 1992. godine uhapšen i zatim, s bratom Amirom i još nekoliko bošnjačkih muškaraca, odveden u policijsku stanicu u Bileći.

“Pri hapšenju bio je degenek. Tukli su kundacima. Meni su slomili rebra. Stajali smo i taj jedan je vikao, kao šta njemu treba da nas ganja, i onda me udario”, rekao je Čamo.

Po dolasku u policijsku stanicu, kako je kazao svjedok, uhapšeni muškarci smješteni su u prostoriju na gornjem spratu, te su davali izjave o naoružanju.

“Sjećam se jedne scene. Mi smo sjedili na podu, a došao je Duka, znao sam ga facom i da je bio komandir policije. Pričao je da je došao s ratišta, i onda ga je Mehmed Murguz, koji je sjedio na podu, prekinuo i upao mu u riječ. Duka je rekao: ‘Ti si proustaški orijentisan’, i počeo ga udarati nogama u glavu”, prisjetio se Čamo.

Kako je dodao, jedan Neđo odveo je Murguza u sobu i opet su se čuli jauci. Svjedok tvrdi da je Murguz vraćen otečene glave i izudaran.

Prema iskazu svjedoka, nakon nekoliko dana svi zatočenici su odvedeni u Đački dom u Bileći, gdje su zatvoreni u samice na četiri mjeseca, a čuvali su ih policajci iz Bileće.

“Spavali smo na betonu, samo smo imali neke deke i bilo nas je puno… Ja četiri mjeseca nisam izlazio vani na zrak nikako, osim jednom, kada mi je pozlilo”, kazao je Čamo, ali je dodao da tokom zatočenja nije udaran.

Svjedok je ispričao i da je jedne noći u prostoriju u kojoj je spavao bačen suzavac, nakon čega su zatvorenici počeli paničiti i gušiti se, ali da mu nije poznato ko je ubacio suzavac.

Miroslav Duka optužen je skupa s Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem za zločine počinjene u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir milicije, a Kuljić i Ilić policajci.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradi SJB-a i Đačkom domu u Bileći, gdje su zatvorenici ubijani, mučeni i zlostavljani, a da je Ilić učestvovao u fizičkom i psihičkom maltretiranju, mučenju i ubistvima Bošnjaka i Hrvata.

Na ovom suđenju je u korist Državnog tužilaštva svjedočio i Amir Čamo, koji je izjavio da je s bratom Miralemom uhapšen i odveden u policijsku stanicu u Bileći u junu 1992. godine.

“Vidio sam Duku jednom u policijskoj stanici. Došao je u prostoriju gdje smo bili s još jednim policajcem. Nešto je pričao i tukao Mehmeta Murguza. Nogom ga je udarao u glavu, ali ne znam zašto”, rekao je Amir Čamo.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrana, Miralem i Amir Čamo su kazali da su policajci dozvoljavali da se u Đački dom donese hrana i odjeća.

Suđenje se nastavlja 24. februara.

Denis Džidić


This post is also available in: English