Članak

Silovanje majke nakon odvođenja iz kuće

10. Februara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Odžaku, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je njegova majka silovana u ljeto 1992. godine nakon što su je vojnici odveli iz kuće.

This post is also available in: English

“Ona je otišla bez ijedne riječi”, kazao je svjedok Ostoja Ninković, koji je u vrijeme tih događaja imao 16 godina.

Nakon što je vraćena, rekao je svjedok, majka je bila gola i modra, a upitan ko joj je to uradio, spomenuo je optužene Marijana Brnjića i Martina Barukčića.

“Ja sam imena znao 1992. godine”, dodao je on.

Poslije poziva tužioca Tužilaštva BiH za davanje izjave u istrazi u junu 2014. godine, svjedok je kazao kako mu je majka potvrdila njegova saznanja.

U svjedokovoj kući, kako je rekao, boravila je i Ljubica Lešić, koja je preminula u toku istrage, a također je bila odvedena i silovana.

Na pitanje kako je poslije izgledala, svjedok je odgovorio: “Kako bi izgledala – isječena, izudarana, počupana, potrgana…”

Svjedok je ispričao kako je čuo razgovor između njegove majke i Ljubice. “Ljubica je govorila da su je silovali. Spomenula je Barukčić Martina i Marijana Brnjića.”

Tužilac Miroslav Janjić je pitao svjedoka zašto u istrazi nije kazao da je majka spomenula Brnjića i Barukčića, na što je on odgovorio kako se majka bojala pričati neke stvari, da je drugačije pričati na suđenju, kao i da je možda imao razloga da se boji.

Brnjićev branilac Rifat Konjić je rekao kako je svjedok u istrazi kazao da je čuo kako Ljubica njegovoj majci spominje imena silovatelja, ali da ih se ne može sjetiti.

Na pitanje što nije spomenuo imena, svjedok je odgovorio kako je mislio “da od toga neće biti ništa”, kao i da su se spominjali “vatreni konji, vatreni konji”. Svjedok je pojasnio kako se radi o jedinici iz Odžaka čiji je “kolovođa” bio Brnjić, a Barukčić njegov zamjenik.

Konjić je također rekao kako su optuženi bili u pritvoru kada je davao izjavu i da nije imao razloga da se boji. Svjedok je kazao da nije u istrazi znao protiv kojih osoba se vodi istraga za silovanje u Odžaku.

Pored Brnjića i Barukčića, Tužilaštvo BiH tereti i braću Pavu i Iliju Glavaša, bivše pripadnike 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da su na području Odžaka silovali, tukli, zlostavljali i ponižavali žene srpske nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 24. februara.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English