Članak

Podignuta optužnica za zločine na području Sokoca

6. Februara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Krsmanovića zvanog Krša kojom ga tereti za zločine počinjene 1992. godine na području Sokoca.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo tereti Krsmanovića da je u julu 1992. godine, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
U nepotvrđenoj optužnici stoji da je Krsmanović 7. jula 1992. godine u rejonu sela Pedište (općina Sokolac), s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do mjesta gdje je bio zarobljen civil bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, te ga opljakčao i odvezao prema SJB-u Sokolac.
Zarobljenika su, kako navodi Tužilaštvo BiH, cijelo vrijeme tukli i nanosili mu povrede, da bi na jednom mjestu žrtvu izveli s namjerom da je ubiju, od čega su odustali, a što je kod njega izazvalo teške tjelesne i duševne povrede.
Nakon toga, zarobljeni civil je predat policajcima i prebačen u logor “Rasadnik” u Rogatici, gdje je, zajedno s drugim osobama bošnjačke nacionalnosti, trpio teške duševne i tjelesne povrede, koje su ostavile posljedice na njegovo zdravlje.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Džana Brkanić


This post is also available in: English