Članak

Potvrđena optužnica protiv Mirka Vrućinića

5. Februara 2015.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mirka Vrućinića za zločine počinjene 1992. godine na području općina Sanski Most i Prijedor.

This post is also available in: English

U optužnici se navodi da je Vrućinić, kao bivši čelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Vrućinić se tereti da je učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja, prisilni nestanci, te nanošene velike patnje civilima.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, žrtve su mučene i zlostavljane u više objekata za zatočenje koje je kontrolirala policija, a više od 50 njih je ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag.

Prema Tužilaštvu BiH, više stotina žrtava bilo je mučeno, premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine i držano u nečovječnim uvjetima, a oko 1.000 nezakonito zatočenih žrtava prebačeno je u logor Manjača.

S područja Sanskog Mosta, prema Tužilaštvu BiH, više od 20.000 osoba je prisilno protjerano, u čemu su sudjelovale policijske snage kojima je zapovijedao Vručinić.

Optužnica protiv Vručinića je podignuta 23. decembra 2014., a potvrđena 28. januara ove godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English