Članak

Svjedokinja primila “indirektne” prijetnje

2. Februara 2015.00:00
Prije nastavka suđenja za zločin počinjen u Kiseljaku, svjedokinja Ferida Karalić obavijestila je Odjel za podršku svjedocima Kantonalnog suda u Novom Travniku da je indirektno dobila prijetnje od optuženog Josipa Marića da ne svjedoči.

This post is also available in: English

Suada Kahrić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, o prijetnjama je obavijestila Tužilaštvo i Odbranu optuženog.

“Prvi put čujemo od Vas”, kratko je prokomentarisao optuženi Marić navode o prijetnjama.

Tužiteljica Sanja Hodžić je također rekla da nije obaviještena o prijetnjama o ovom događaju.

Karalić je pojasnila na suđenju da je za prijetnje čula od drugih osoba. Tokom svjedočenja govorila je o protjerivanju Bošnjaka sa područja općine Kiseljak.

Marić, kao zapovjednik policije i dozapovjednik Sigurnosno-informativne službe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku, optužen je da je tukao i mučio ratne zarobljenike i civile u ljeto 1993. godine u tom gradu.

Svjedokinja Sabaheta Hajdarević je ispričala da je poznavala optuženog Marića i kako ga je jednom zamolila da je odveze do kuće njenog oca. Prema riječima svjedokinje, Marić je bio na punktu koji je bio u neposrednoj blizini njene kuće.

“Kada smo došli do kuće moga oca, ona je bila u plamenu.Tamo se vidio mrtav čovjek. Iz velike kuće u kojoj je živjela moja sestra i gdje je držala veleprodaju, sve je bilo odneseno i opljačkano. Vidjela sam žene koje su dolazile i pljačkale. U jednom trenutku u staroj kući mi je počupao veš tražeći novac”, ispričala je Hajdarević, govoreći da joj je veš počupao optuženi Marić i da je kasnije napustila svoj dom.

Omer Mušinbegović govorio je o izjavama koje je uzimao kao oficir za bezbjednost Armije BiH (ABiH), a u kojima su protjerani sa područja Kiseljaka često spominjali Marića.

Hašim Mušanović je ispričao kako je protjeran iz Kiseljaka. Prema njegovim riječima, prilikom popisa imovine i “dobrovoljnog” davanja kuće bio je prisutan Marić sa jednim službenikom iz općine Kiseljak.

Četvrti svjedok je bio Esad Rizvanović. On je ispričao kako je njegova porodica protjerana iz Gromiljaka kod Kiseljaka. Optuženog Marića svjedok, kako je kazao, poznaje i jednom ga je zamolio da mu pomogne da iz Kiseljaka “izvede ženske članove porodice”.

Svjedok je ustvrdio da mu optuženi nije pomogao. Također, on je dodao da je optuženi Marić bio prisutan kada je protjerivana njegova porodica iz Gromiljaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. februar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English