Članak

Idioti počinili masakr

2. Februara 2015.00:00
U nastavku odbrane Ratka Mladića pred sudom u Haagu, svjedok Slobodan Župljanin tvrdio je da Vojska Republike Srpske (VRS) u jesen 1992. nije mogla da spriječi “masakr” nad Muslimanima kod Kotor Varoši koji su, po njemu, počinili srpski civili.

This post is also available in: English

Kotor Varoš je jedna od sedam opština u kojima je, po optužnici protiv Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, progon nesrpskog stanovništva od 1992. imao razmjere genocida.

Svjedok Župljanin, tada kapetan VRS-a, potvrdio je da je 4. novembra 1992. u selu Grabovica ubijeno oko 150 Muslimana, koji su se prethodno bili predali.

Napominjući da je o tome izvijestio nadređenog oficira, Župljanin je rekao: “Ne znam da li sam pomenuo broj, ali znam da sam napisao da su oni idioti gore počinili masakr… Ja sam to nazvao masakrom”.

Nadređenog je, kako je rekao, uvjerio da u zločin nisu bili umiješani pripadnici njihove brigade. Na pitanje tužiteljke Camille Bibles da li je o zločinu u Grabovici uopšte bilo istrage, svjedok je odgovorio da mu to “nije poznato”.

Upitan od sudija ko je počionio to masovno ubistvo, Župljanin je kazao da je od oficira sa lica mjesta čuo da je “u strašnom incidentu pretežno učestvovalo civilno stanovništvo, a njegovo obezbjeđenje nije moglo da ih spriječi”.

Pošto mu je tužiteljka predočila da je kasnije za novine izjavio da je zarobljene u Grabovici “stigla zaslužena kazna”, svjedok je tvrdio da je mislio “na ekstremiste koji su bili legitimni vojni cilj”, a ne na civile.

Sudija Bakone Moloto na to ga je upitao “šta je zaslužena kazna”, a Župljanin je odgovorio: “I likvidacija i zarobljavanje.”

Na dodatno sudijsko pitanje “da li je po međunarodnim konvencijama dozvoljeno da ih likvidirate zato što su ekstremisti”, svjedok je uzvratio: “Ne, ali pod zasluženom kaznom sam mislio na likvidiranje u borbi i zarobljavanje, ne poslije toga.”

Župljanin je potvrdio i da je u avgustu 1992. znao da je nad muslimanskim zarobljenicima na Korićanskim stijenama, u rejonu njegove brigade, bio počinjen još jedan “masakr”.

Kao i raniji Mladićevi svjedoci, Župljanin je za rat u Kotor Varoši okrivio muslimanske i hrvatske “ekstremiste” zbog kojih je srpska vojska bila prinuđena da preduzme akcije razoružavanja nesrpskih sela.

On je rekao da je njegova jedinica stotine muslimanskih i hrvatskih vojnika, koji su se predali, prebacila u Hrvatsku.

Danas započet iskaz će sutra, 3. februara, dovršiti sljedeći Mladićev svjedok, Davor Kolenda.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English