Članak

Popovićevi udarci u Uzamnici

28. Januara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je u grupi stražara koji su ga tukli u logoru Uzamnica bio optuženi Goran Popović.

This post is also available in: English

“Udarao me je rukama, nogama, boksovima u glavu, kundakom od puške…”, rekao je Adem Berberović, koji je dao iskaz putem videoveze iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je precizirao kako ga je Popović udario kundakom puške jedanput. On je ispričao kako je logoraše u noćnim satima u ljeto 1993. godine ista grupa stražara prozivala imenom i prezimenom da izađu iz hangara, nakon čega su ih premlaćivali.

U iskazu koji je Centru službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo dao 1994. godine, nakon izlaska iz logora, Berberović je, kao jednog od stražara koji su tukli logoraše, spomenuo Dragana Popovića rođenog 1968. godine.

“Zato što sam pogriješio ime. On je Goran, a nije Dragan”, kazao je svjedok, te dodao kako je Goran sin Jovana, rođen 1972. godine.

Dok je bio u Uzamnici, kako je rekao, čuo je da je Jovanov sin. Na pitanje kako zna za godište, on je pojasnio da mu je to jedan čovjek, koji je provodio vrijeme sa stražarima, kazao nakon izlaska iz logora.

“On je više spavao s njima u spavaoni nego s nama”, dodao je Berberović, koji je dodatni svjedok Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Goran Popović, sin Jovana, učestvovao je u zlostavljanju, premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena bošnjačke nacionalnosti u logoru Uzamnica, gdje je bio stražar.

Svjedok je rekao kako mu je Nurko Dervišević pričao da je i njega udarao Popović kada su ih stražari izvodili iz hangara i tukli.

Berberović je naveo kako nije vidio da je premlaćen neko od logoraša koji je odbio jesti slaninu.

Suđenje se nastavlja 10. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English