Članak

Tužilaštvo traži kaznu za bivše pripadnike HOS-a

27. Januara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić oglase krivima za zločine počinjene u Dretelju. Odbrana Ivana Zelenike zatražila je oslobađanje.

This post is also available in: English

U nastavku iznošenja završne riječi, Tužilaštvo je kazalo da je izvršen širok i sistematičan napad usmjeren protiv Srba, a da su optuženi znali za napad i u njemu svjesno učestvovali.

“Smatramo da su počinili zločin protiv čovječnosti, pa predlažem da Sud utvrdi njihovu odgovornost, oglasi ih krivima i izrekne krivičnu sankciju”, rekla je tužiteljica Remzija Smailagić.

Prepričavajući iskaze svjedoka, tužiteljica je navela da su svjedoci govorili o hapšenju, te zatočenju u logor Dretelj, gdje su udarani, zlostavljani, a neki od zatočenih i ubijeni.

“Smatramo da su radnje vršene u kontinuitetu. Optuženi imaju slobodu djelovanja, mogu privoditi, ispitivati, oduzimati imovinu… Sve ovo proizlazi iz iskaza svjedoka”, kazala je tužiteljica.

Od juna 2012. godine, Zeleniki, Hercegu, Buljubašiću, Mediću i Grubišić-Fejzić sudi se da su, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju. Od posljedica zlostavljanja, kako smatra Tužilaštvo, nekoliko osoba je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.

Analizirajući dokaze Odbrana, tužiteljica je istaknula kako nije dokazano da optuženi nisu počinili zločine, te da su svjedoci Odbrane izbjegavali govoriti o progonu, ubistvima i zlostavljanju.

Iznoseći završnu riječ, Odbrana optuženog Zelenike je kazala da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada na srpsko stanovništvo, udruženi zločinački poduhvat, niti da je optuženi bio dio toga.

“Odbrana tvrdi i da optuženi nije bio viši časnik niti upravnik u Vojnoj ambulanti u Mostaru… Tužilaštvo nije predočilo nikakve dokaze o njegovom postavljenju na ovu poziciju”, rekao je Fadil Abaz, branilac optuženog.

Analizirajući sve tačke optužnice po kojima se Zelenika tereti da je tukao, ispitivao i prijetio osobama dovedenim u Vojnu ambulantu, branilac je tvrdio da nisu dokazane.

“Odbrana smatra da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je Ivan Zelenika počinio radnje i predlažemo da se optuženi oslobodi krivice”, kazao je Abaz.

Trećeoptuženi Buljubašić je zatražio razrješenje svog branioca, jer ga, kako je rekao, nije dovoljno posjećivao u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, gdje služi kaznu zbog drugog djela. Ovaj zahtjev Vijeće nije uvažilo, podsjetivši ga da mu je već četiri puta postavljan branilac.

Odbrane Buljubašića i Hercega svoju završnu riječ iznijet će 10. februara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English