Članak

Naredne sedmice počinje suđenje za zločin u Tesliću

23. Januara 2015.00:00
Pred Sudom BiH će u petak, 30. januara, početi suđenje Peri Radišiću, optuženom za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Tesliću.

This post is also available in: English

Radišić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 1992. i 1993. učestvovao u zlostavljanju, nečovječnom postupanju, te prisiljavanju na rad civila na području Teslića.

Tužilaštvo BiH će u ponedjeljak, 26. januara, iznijeti završnu riječ na suđenju Draganu Šekariću, optuženom da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, učestvovao u napadu na selo Lozje – Kokino Selo (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva bit će nastavljeno i u utorak, 27. januara, na suđenju Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić. Oni su optuženi da su, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), 1992. počinili zločine nad Srbima u Dretelju kod Čapljine.

Početak iznošenja završnih riječi nakon obnovljenog suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini, zakazan je za srijedu, 28. januar. Prvostepenom presudom, Selimović i Ružnić su osuđeni na po osam godina, a Mustafić na devet godina zatvora.

Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić u srijedu će se izjasniti o krivici za zločine počinjene na području Mostara. U četvrtak, 29. januara, o krivici će se izjasniti Vid Palameta, optužen za zločin nad civilima u logoru Dretelj, a u petak Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić, koji su optuženi za genocid u Srebrenici.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u petak će se pojaviti Zemir Kovačević. Prvostepenom presudom osuđen je na deset godina zatvora zbog učešća u ubistvima, maltretiranju i pljački srpskih civila u Sijekovcu (opština Bosanski Brod). Za taj dan zakazano je ročište za produženje mjera zabrane Goranu i Miloradu Mrđi, koji su optuženi za zločin počinjen na području Sanskog Mosta.

Za četvrtak je zakazana statusna konferencija pred početak suđenja optuženima za ubistva 28 civila na planini Borje (opština Teslić) – Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuku, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici.

U petak će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva na suđenju Stevi, Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću za zločine počinjene u ljeto 1992. godine na području Čajniča.

U ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radi Škoriću i Iliji Kurušiću za zločine počinjene u Kotor-Varoši, te Petru Kovačeviću za zločine u Višegradu.

Naredne sedmice nastavit će se i dva suđenja za genocid u Srebrenici – Goranu Sariću u ponedjeljak, a Aleksandru Cvetkoviću u utorak.

Isti dan bit će nastavljena suđenja Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, Pavi i Iliji Glavašu za zločine na području Odžaka, kao i Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, koji su optuženi za mučenje i zlostavljanje srpskih civila u Srebreniku.

Suđenje Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine u Bileći planirano je za utorak, a dan kasnije Mitru Vlasenku, Radetu Vlasenku i Dragi Končaru za zločine u Prijedoru, te Gligoru Begoviću za zločin u Bijeljini.

Za srijedu je zakazana i sjednica u postupku protiv Milkana Gojkovića za zločin u Sarajevu. Isti dan nastavit će se suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću za zločin u Kalinoviku, kao i dva suđenja za zločine počinjene u Višegradu, Vitomiru Rackoviću i Goranu Popoviću.

Suđenja Nežadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločin počinjen na planini Igman, Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici, te Nikoli Mariću za zločin u Prozoru, zakazana su za četvrtak.

Taj dan će se suditi i Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine u Hadžićima.

Suđenja Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine u Kladnju, te Ibri Maciću za zločin u Konjicu i Josipu Toliću za zločin u Odžaku i Bosanskog Broda planirana su za petak.

Sljedeće sedmice će se pred Apelacionim vijećem nastaviti obnovljeno suđenje Željku Jukiću za zločin u Prozoru.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English