Članak

Zatraženo produženje pritvora za Mrđe

22. Januara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za Gorana i Milorada Mrđu, optužene za zločin počinjen na području Sanskog Mosta, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Tužiteljica Olivera Đurić je kazala da postoji opasnost da bi Goran Mrđa mogao uticati na svjedoke. Kako je navela, on nema važeće lične dokumente, nema prebivalište, koristi tuđa vozila, a ne posjeduje vozačku dozvolu.

“Prilikom pretresa, kod njega je nađena lična karta s njegovom slikom, a pod drugim imenom, što znači da koristi tuđa dokumenta. Također, mnogi svjedoci ističu određeni strah od prvooptuženog”, rekla je Đurić.

Za optuženog Milorada Mrđu je navela da radi i boravi u Hrvatskoj, gdje ima određena primanja, što znači da ima motiv da se tamo vrati i da bude nedostupan organima gonjenja.

Zajedno s Goranom i Miloradom Mrđom optuženi su Milorad Kokot i Ranko Mrđa. Na teret im je stavljeno da su, kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od ljeta 1992. do jeseni 1994. godine na širem području Sanskog Mosta učestvovali u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja.

Advokat Duško Tomić, branilac prvooptuženog Gorana Mrđe, kazao je da ne postoje razlozi da se produži pritvor jer se dvojica optuženih iz ovog predmeta brane sa slobode.

“Moj branjenik je imao informaciju da će biti uhapšen, ali nije pobjegao, tako da ne stoji navod tužiteljice da određeni svjedoci imaju strah od mog branjenika, a ni jedan od njih nije tražio zaštitu”, obrazložio je Tomić.

Advokat Ranko Dakić, branilac Milorada Mrđe, rekao je da njegov branjenik ne posjeduje državljanstvo Hrvatske, te da ne postoji mogućnost da pobjegne.

“Tužilaštvo za mog branjenika nije navelo ni jednog svjedoka da je izrazio strah od mog branjenika, te napominjem da su saslušani svi svjedoci”, kazao je Dakić.

Advokat je predložio izricanje mjera zabrane napuštanja općine Prijedor, sastajanje sa svjedocima i sa optuženima, javljanje policiji u Prijedoru, te oduzmanje ličnih dokumenata.

Odluku o produženju pritvora Sud će donijeti naknadno.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English