Članak

Vojnik u crnoj uniformi

22. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je među vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su došli u selo Varvara (općina Prozor) u junu 1993. godine prepoznao Nikolu Marića zvanog Nidžo.

This post is also available in: English

Smajo Ugarak je ispričao da 15. juni 1993. godine nikada neće zaboraviti jer je tada došla vojska HVO-a i Vojna policija i sve vojno sposobne muškarce odvela u logor.

Među vojnicima svjedok je, kako se prisjetio, prepoznao Nikolu Marića zvanog Nidžo, kojeg je poznavao od prije rata iz čaršije. Tokom rata, rekao je svjedok, viđao ga je u crnoj uniformi sa crnom maramom na glavi.

I kada su muškarci iz sela odvođeni u logor, kazao je svjedok, Marić je bio u crnoj uniformi, sa maramom na glavi.

“Nikad neću zaboraviti one svijetle oči kada je iskolačio…”, rekao je Ugarak.

U autobusu kojim su odvezeni u Srednjoškolski centar u Prozoru, kazao je svjedok, bilo je preko 70 muškaraca. Žene koje su ostale iza njih, kako je rekao, protjerane su.

“Čuo sam da je ostala nana i da je spaljena, mislim da se zvala Hanka Bektaš”, naveo je svjedok.

Nikola Marić zvani Nidžo optužen je da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. na području Prozora učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Semir Ugarak, drugi svjedok na ovom suđenju, ispričao je također da su 15. juna 1993. godine muškarci iz sela Varvara odvedeni u Srednjoškolski centar, gdje je on proveo pet i po mjeseci.

“Došla je vojska HVO-a i Vojna policija, skupili su vojno sposobne muškarce kod džamije i odveli ih u Srednjoškolski centar, (…) zato što smo muslimani”, kazao je svjedok Semir Ugarak.

Odgovarajući na pitanje da li je nekoga od pripadnika vojske poznavao, svjedok je rekao da je u Srednjoškolskom centru čuo da je bio “Nikola, Nidžo s Luga”. Svjedok je kazao da ne poznaje Nikolu Marića.

Halil Manjušak, treći svjedok na ovom suđenju, izjavio je da je 15. juna 1993. godine u njegovo selo Varvara došla grupa vojnika, među kojima je jedan bio u crnoj, a ostali u šarenim uniformama. Taj u crnoj uniformi s crnim šalom, kako je rekao svjedok, odveo ga je u štalu, gdje je tražio oružje.

“Taj u crnoj uniformi je pregledavao štalu. Nije ništa našao”, kazao je svjedok, prisjetivši se da je morao ući u autobus u kojem su bili drugi muškarci iz sela, dok je vojnik u crnoj uniformi ostao kod njegove kuće.

Poslije rata, ispričao je svjedok, Smajo Ugarak mu je rekao da je vojnik u crnoj uniformi Nidžo, Nikola.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English