Članak

Tužilaštvo ponovo traži vraćanje Šešelja u Haag

21. Januara 2015.00:00
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je po drugi put da Raspravno vijeće optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji vrati u sudski pritvor u Sheveningenu.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku kojom je, minule sedmice, Vijeće sudije Jean-Claudea Antonettija odbilo njegov prvi zahtjev da Šešelju naredi da se vrati u pritvor.

U žalbi, glavni tužilac Serge Brammertz ponavlja tvrdnju iz prvog zahtjeva da je Šešelj, svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji, “potkopao” duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, “iz humanitarnih razloga” donijelo Vijeće.

Šešelj je, kako je naglasio Brammertz, “izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal” i “zaprijetio ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom”.

“On je jasno pokazao da mu njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su pođarujuće i uvredljive za svjedoke, žrtve i njihove zajednice. Takođe, on je davao izjave koje pod znak pitanja stavljaju ocjenu Raspravnog vijeća o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja“, naveo je Brammertz.

Tužilac Brammertz ocijenio je i da se pokazalo da su uslovi koje je Raspravno vijeće odredilo za Šešeljev privremeni boravak na slobodi – da preda pasoš vlastima Srbije, da ne stupa u kontakt sa svjedocima i žrtvama, da ne ometa tok pravosudnog postupka i da se pojavi pred Tribunalom kada mu bude naređeno – “očigledno neprikladni”.

Kao dokaze, tužioci su, kao i u prvom zahtjevu, naveli izjave Šešelja da se neće dobrovoljno vratiti u Haag na izricanje presude i da “može samo javno da žigoše izdajnike koji prave nagodbe sa Tužilaštvom za niže kazne i pristaju da lažno svjedoče za Tužilaštvo”.

Citirali su i Šešeljevu “čestitku” “srpskim četnicima na oslobađanju Vukovara”, kao i njegovu izjavu da nikada neće odustati od “Velike Srbije”.

Tužilaštvo zahtijeva da sudije opozovu odluku o privremenom oslobađanju, da nalože da se Šešelj vrati u Haag i da se, potom, održi rasprava o njegovom zdravstvenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Odluku o tim zahtjevima tužioca Brammertza donijeće Žalbeno vijeće Tribunala, a ne prvostepeno vijeće sudije Antonettija.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH počinjene u periodu od 1991. do 1993. godine.

U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003, nakon što se dobrovoljno predao, a u novembru prošle godine je privremeno oslobođen do izricanja presude.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English