Članak

Alibi za optuženog

21. Januara 2015.00:00
Svjedoci Odbrane Zorana Bjelice, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku, potvrdili su da okrivljenog nisu viđali tokom rata na području Trnova i Kalinovika te da su čuli da je u tom periodu sa porodicom bio u Srbiji ili Crnoj Gori.

This post is also available in: English

Novak Puhalo je kazao da je optuženog Zorana Bjelicu tokom rata sreo samo jednom i to krajem maja 1992. godine na putu za Bileću.

“Slučajno smo se taj dan sreli. Zoran je bio u autu sa ženom i djecom. Tad mi je rekao da odlazi iz Bosne te da će najvjerovatnije biti u Srbiji ili Nikšiću”, izjavio je Puhalo.

On je dodao da je sljedeći put Zorana vidio nakon rata i da o njemu dugo godina ništa nije čuo.

Na današnjem ročištu kao svjedok Odbrane iskaz je dao i Đoko Elez, koji je prije rata poznavao optuženog Zorana i njegovog brata koji je poginuo.

“Zorana tokom rata nisam vidio nijednom. Znao sam da je porodicu sklonio u Crnu Goru, kao i da je on tamo ostao i nije se vraćao”, objasnio je svjedok, dodavši da je Zorana u Kalinoviku vidio pred sam kraj rata.

Zajedno sa Zoranom Bjelicom, za zločine počinjene u Kalinoviku sudi se Marinku Bjelici i Novici Tripkoviću. Tužilaštvo BiH ih tereti da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u avgustu 1992. godine učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Kao treći svjedok Odbrane pozvan je i Jugoslav Lalović, koji je kazao da je Zorana Bjelicu upoznao 2001. godine, a da ga prije rata nikada nije vidio niti čuo za njega.

Nakon ove informacije, Milan Romanić, advokat optuženog Bjelice, prekinuo je saslušanje svjedoka, napomenuvši da je došlo do “očigledne greške”.

“Nažalost, ja se sa svjedokom Lalovićem nisam vidio ranije, tako da nisam imao informacije da optuženog Bjelicu tokom rata nije ni poznavao. Izvinjavam se svjedoku, a ovaj slučaj samo govori da se Odbrana optuženog ne sastaje ranije sa svjedocima i ne priprema ih šta će da kažu”, izjavio je Romanić.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar, kada će Odbrana Zorana Bjelice saslušati još tri svoja svjedoka.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English