Članak

Glavaš izlazi iz mostarskog zatvora

20. Januara 2015.00:00
Nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo pravosnažnu presudu za ratne zločine protiv Branimira Glavaša, Sud BiH je naložio njegovo puštanje iz mostarskog zatvora.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH su saopštili da je izvršenje kazne zatvora Glavašu prekinuto do “dostavljanja nove pravosnažne presude države koja izriče kaznu”.

Sud BiH je u decembru 2010. osudio Glavaša na osam godina zatvora za zločine nad srpskim civilima počinjene 1991. u Osijeku, prihvativši presudu koja mu je izrečena u Republici Hrvatskoj.

Glavaš je proglašen krivim da je u periodu od jula do decembra 1991. godine, kao sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu odbranu, propustio spriječiti da se civilno srpsko stanovništvo muči, da se nečovječno postupa prema njemu, nanose povrede tjelesnog integriteta i primjenjuju protuzakonita zatvaranja.

Prije izricanja presude u Hrvatskoj, Glavaš je pobjegao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. Budući da Hrvatska i BiH imaju potpisan sporazum o izvršenju krivično pravnih sankcija, Glavaš se pojavio pred Sudom BiH.

Nakon prihvatanja presude, Glavaš je u martu 2011. upućen na izdržavanje kazne u zatvor u Mostaru.

Nakon skoro četiri godine, Ustavni sud Republike Hrvatske ukida presudu Glavašu zbog primjene “pogrešne pravne konvencije” prilikom suđenja, te naređuje novo suđenje.

Denis Džidić


This post is also available in: English