Članak

Trbić pred sudom sljedeće sedmice

16. Januara 2015.00:00
Pred Sudom BiH će se sljedeće sedmice pojaviti Milorad Trbić, kojem je djelimično ukinuta presuda za genocid u Srebrenici kojom je osuđen na 30 godina zatvora po Krivičnom zakonu BiH.

This post is also available in: English

Ročište je zakazano za ponedjeljak, 19. januar, a planirano je da Tužilaštvo BiH i Odbrana iznesu žalbe nakon što je Ustavni sud BiH ovu presudu ukinuo u novembru prošle godine.

Kao i u nizu ranijih slučajeva, Ustavni sud BiH je zaključio kako je, umjesto Krivičnog zakona BiH, trebao da koristi zakon bivše Jugoslavije, kao blaži po Trbića.

U petak, 23. januara,Tužilaštvo BiH i Odbrana će iznijeti završne riječi na suđenju Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu.

Tolić je optužen da je od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Sljedeće sedmice zakazana su i tri ročišta za izjašnjenje o krivnji. U ponedjeljak će se o krivnji za silovanje žene srpske nacionalnosti u maju 1994. na području Bihaća izjasniti Adil Vojić i Bekir Mešić .

Milje Puljić će se o krivnji za zločine počinjene u Mostaru izjasniti na ročištu zakazanom za srijedu, 21. januara. On se tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg je bošnjačko stanovništvo nestajalo i zatvarano.

U petak će se o krivnji za zločine u Rogatici izjasniti osmorica optuženika. Radi se o Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, Iliji i Milošu Vukašinoviću. Na teret im su im stavljena ubistva preko 20 bošnjačkih civila, uglavnom žena i djece.

Također u petak, počinje dokazni postupak Odbrane Safeta Mujčinovića, Selmana Busnova, Nusreta Muhića, Zijada Hamzića, Ramiza Halilovića, Nedžada Hodžića, Osmana Gogića i Kahre Vejzovića, optuženih za zločine na području Kladnja.

Istog dana će biti iznesene žalbe na presudu Milunu Kornjači kojom je u maju prošle godine osuđen na pet godina zatvora zbog zločina u Čajniču, a održat će se i statusna konferencija pred početak suđenja Stevi, Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću, optuženima za zločine počinjene u Čajniču.

U petak se nastavlja i suđenje Srećku Boškoviću za ubistvo dječaka iz Srebrenice na brani kod sela Petkovci (Zvornik).

Za ponedjeljak su zakazani nastavci suđenja Petru Kovačeviću i Draganu Šekariću, optuženima za zločine u Višegradu.

Dan poslije, nastavljaju se suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Ekremu Ibračeviću, Sejdaliji Ćoviću i Faruku Smajloviću, optuženima za zločine u Srebreniku, te Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, optuženima za zločine u Rogatici i Goraždu, kao Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Zoranu Iliću za zločine u Bileći.

U utorak će biti održano ročište u postupku protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optuženih za genocid u Srebrenici, a u četvrtak u postupku protiv Mate Čondrića, koji je osumnjičen za zločin u Bosanskom Brodu.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH će u srijedu biti ispitani na suđenju Gligoru Begoviću, optuženom za zločine u logoru Batković kod Bijeljine, te Mitru i Radetu Vlasenku i Dragi Končaru, kojima su na teret stavljeni zločini počinjeni u Prijedoru.

Istog dana se nastavlja suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, kao i Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću za zločine u Kalinoviku, dok će u postupku protiv Enesa Ćurića, Samira Krese, Habiba Čopelja, Ibrahima Demirovića i Mehmeda Kaminića, optuženih za zločine u Mostaru, biti održano ročište za produženje mjera zabrane.
 
Na suđenju optuženima za zločine u Hadžićima – Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu i Neziru Kaziću – zakazanom za četvrtak, 22. januara, Tužilaštvo BiH nastavlja sa ulaganjem materijalnih dokaza.

Tog dana se nastavlja dokazni postupak Odbrane Nedžada Hodžića i Dževada Salčina, optuženih za zločine na planini Igman, kao i Odbrane Nihada Bojadžića, optuženog za zločine u Jablanici, dok će novi svjedoci Tužilaštva BiH biti ispitani na suđenju Nikoli Mariću kojem su na teret stavljeni zločini u Prozoru.

Sljedeće sedmice nastavljaju se i obnovljena suđenja Željku Jukiću za zločine u Prozoru i Savi Babiću za zločine u Bratuncu, kao i Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine u Krajini.

Amer Jahić


This post is also available in: English