Članak

Dokumenti o ulozi Vojne policije

15. Januara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u zatočeničkim objektima na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH je uložilo dokumente koji se odnose na rad Vojne policije i Devete brdske brigade Armije BiH (ABiH) na području te općine.

This post is also available in: English

Među više od 100 uloženih materijalnih dokaza su i akti o formiranju Vojne policije, imenovanju komandnog kadra te izvještaji o radu u periodu od juna do septembra 1992. godine.
“Dokumenti se odnose na opšti kontekst dešavanja i aktivnosti oko oduzimanja naoružanja, hapšenja i ulogu koju je imala Vojna policija”, pojasnila je tužiteljica Zorica Đurđević.
Tužiteljica je uložila i niz dokumenata, kako je kazala, o aktivnostima Devete brdske brigade ABiH i Nezira Kazića kao komandanta ove brigade. Veći dio tih dokumenata su naredbe koje tokom suđenja nisu posebno obrazlagane.
Kazić je, zajedno s Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom, optužen za zločine počinjene nad zatočenicima u “Silosu” i kasarni “Krupa”.
Prema optužnici, Kazić je bio komandant Devete brdske brigade ABiH, Hujić upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne i policijske vlasti.
Tužiteljica je rekla da se iz uloženih dokumenata vidi u čijoj su nadležnosti bili “Silos” i “Krupa”, te da se u njima govori i o radovima na prvoj liniji fronta.
Obrazlažući jedan od prezentovanih dokumenata, tužiteljica Đurđević je kazala da se iz njega vidi pod čijom su ingerencijom bili zatočenici, kao i “diskriminatorski odnos prema zatvorenicima srpske nacionalnosti”.
Uložila je i pet dokumenata koji se odnose na postupanje 14. divizije ABiH, koja je u jednom trenutku preuzela ingerencije nad “Silosom”.
S ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH će nastaviti 22. januara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English